Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δανιήλ Α. Ζερβός: Η πρώτη είδηση για την ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Εν όψει της τοπικής Εθνικής μας Εορτής της 7ης Μαρτίου, έψαξα στο διαδίκτυο στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής να βρω σε Αθηναϊκές εφημερίδες της εποχής δημοσιεύματα σχετικά με την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την ένωσή της με την Ελλάδα.

 

 

Δυστυχώς δεν μπόρεσα να βρω εφημερίδες των ετών 1947, που έγινε η στρατιωτική παράδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, και 1948 που έγινε και επίσημα η ενσωμάτωση. Βρήκα όμως στο φύλλο 476 της 1-15 Ιουλίου 1946 (διπλό φύλλο) της δεκαπενθήμερης εφημερίδας των Αθηνών ‘‘ΑΥΓΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΗ’’ ρεπορτάζ για την ανακοίνωση στη Βουλή των Ελλήνων από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κωνσταντίνο Τσαλδάρη της είδησης από το Παρίσι ότι η διάσκεψη των τεσσάρων νικητών του Β’ παγκοσμίου πολέμου είχε αποφασίσει την απόδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Η ανακοίνωση της είδησης από τον Πρωθυπουργό έγινε σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής και πήραν τον λόγο οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων και πολλοί Βουλευτές. Ολόκληρο το φύλλο της τετρασέλιδης εφημερίδας είναι αφιερωμένο στο μεγάλο γεγονός.

Επειδή πιστεύω ότι το δημοσίευμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες της ΑΡΓΩ, οι οποίοι στη πλειονότητά τους δεν ήταν γεννημένοι την εποχή εκείνη, αντέγραψα και παραθέτω στη συνέχεια το πρώτο μέρος του ρεπορτάζ της εφημερίδας, με τις ομιλίες του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Τσαλδάρη και του Αρχηγού του κόμματος των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλή Σοφούλη. Η συνέχεια του ρεπορτάζ περιλαμβάνει και αρκετές άλλες ομιλίες που λόγω της έκτασής τους δεν ήταν δυνατό να περιληφθούν σ’ αυτό το σημείωμα. Επίσης στην τέταρτη σελίδα έχει άλλο ρεπορτάζ από τον παλλαϊκό εορτασμό στις 7 Ιουλίου 1946 στο Παναθηναϊκό Στάδιο για την ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα και την ομιλία εκεί του Υφυπουργού Τύπου Νικολάου Μπαλτατζή-Μαυροκορδάτου.

Όποιος θέλει μπορεί να δει ολόκληρο το φύλλο της εφημερίδας στη Ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής στο διαδίκτυο στη διεύθυνση:

http://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=39492&seg=0 σελίδες 835, 836 και 837

 

Το δημοσίευμα

[Το κείμενο του δημοσιεύματος είναι στις φωτογραφίες διότι δεν είναι πλέον δυνατή η πολυτονική καταχώρησή του.]

 

Τελευταία τροποποίηση στις
Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Έκθεση εικόνων

Argo Kalymnos