The best bookmaker bet365

Best bookmaker bet365 register

Ο σπιζαετός ζητά άδεια και στην Κάλυμνο

Ο σπιζαετός είναι ένα πολύ ωραίο και δυνατό αρπακτικό πουλί που ζει στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας και προσελκύει το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον. Στα Δωδεκάνησα έχει βρει καταφύγια στην Τήλο, την Κάρπαθο και τη Ρόδο. Τώρα ζητά… άδεια και στην Κάλυμνο.

 

Μέσω της Ελληνικής Ορνιθολογικής  Εταιρίας (ΕΟΕ) έχουνε γίνει ήδη οι απαραίτητες ενέργειες, από συμπατριώτες μας-μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρίας, για την οριοθέτηση ζωτικού ορεινού χώρου στον οποίο θα πετάει με ασφάλεια ο ωραίος αυτός μαχητικός αετός, που προτιμά τα νησιά μας και δημιουργεί μόνος του ειδικό εναλλακτικό τουρισμό.

Παρουσιάζουμε σε άλμπουμ φωτογραφιών δύο σχετικά έγγραφα, το πρόσφατο από Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου (που υπάγεται στην την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) και το παλαιότερο από την ΕΟΕ προς  από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ως εισαγωγή στα έγγραφα αυτά και για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών μας, παραθέτουμε τα δύο παρακάτω κείμενα που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο.

Η Κάλυμνος θα επιτρέψει στο περήφανο, δυνατό και σπάνιο αυτό αρπακτικό να πετάει με ασφάλεια στα βουνά και στα ρέματά της;

*

Ποιος είναι ο σπιζαετός

Ο σπιζαετός (επιστ. Hieraaetus fasciatus) ή σκαροβιτσίλα είναι ένα μεσαίου μεγέθους αρπακτικό, με άνοιγμα φτερών 145-165cm και μήκος σώματος 55-60cm. Στην Κρήτη απαντάται συχνά, αν και έχει μειωθεί ο πληθυσμός του τα τελευταία χρόνια.

Το σώμα αυτού του πουλιού είναι σκούρο στην πλάτη του και το κάτω μέρος του έχει λευκές ραβδώσεις που φτάνουν σε μια μακριά, στενή και ευθεία ουρά. Τα έφηβα πουλιά είναι πορτοκαλί. Από απόσταση ο συνδυασμός του λευκού σώματός του και των σκούρων φτερών του είναι χαρακτηριστικός.

Παρά το μέγεθος του, ο όμορφος σπιζαετός είναι πολύ ισχυρός και μαχητικός. Διακρίνεται για την ταχύτητά του κατά την πτήση και συνηθίζει να κυνηγά σε ζευγάρια. Κυνηγάει μεσαίου μεγέθους πτηνά όπως φάσες, κοράκια, αγριοπερίστερα, πέρδικες καθώς και μικρά θηλαστικά, όπως νυφίτσες, λαγούς, ποντίκια και σπανιότερα με σαύρες.

Ο σπιζαετός της Τήλου

Εννέα εκατομμύρια Ιάπωνες το γνωρίζουν. Όπως κι αρκετοί Αμερικανοί, Γάλλοι και Βρετανοί. Αντίθετα, οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν ότι σε ένα αιγαιοπελαγίτικο νησάκι, με μόλις 533 κατοίκους, ζουν πέντε ζευγάρια του απειλούμενου σπιζαετού, ενός αρπακτικού πουλιού, που τείνει να εξαφανιστεί στην Ευρώπη. Ο λόγος, για την Τήλο.

Εκτός, όμως, από το νησί των Δωδεκανήσων - το οποίο μάγεψε τη διάσημη Ιάπωνα σκηνοθέτιδα Τομόκο Κιριγιάμα (Tomoko Kiriyama), με αποτέλεσμα να δημιουργήσει το 2007 ένα ντοκιμαντέρ, που παρακολούθησαν 9.000.000 άτομα- αρκετές ακόμη περιοχές στην Ελλάδα, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, προσφέρονται για ένα είδος «διαφορετικού» τουρισμού, με ολοένα περισσότερους οπαδούς: του «μπερντγουάτσινγκ» (birdwatching), της παρατήρησης δηλαδή άγριων πουλιών σε φυσικό περιβάλλον, που εξελίσσεται σήμερα στο δεύτερο δημοφιλέστερο χόμπι σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Ήδη, οι ελληνικοί βιότοποι προσελκύουν αρκετούς ξένους τουρίστες, είτε για οικολογικό/επιστημονικό τουρισμό είτε επειδή απλώς επιθυμούν να συνδυάσουν τις διακοπές με το χόμπι τους. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατέγραψε μια σειρά από περιοχές ιδανικές για birdwatching, ενώ προτείνει παράλληλες δραστηριότητες, όπως μια εκδρομή με άλογα στην Κερκίνη, μια στάση για βυζαντινό χαμάμ στις Σέρρες ή μια περιήγηση στα παλαιοντολογικά ευρήματα από το νεκροταφείο νάνων ελεφάντων της Τήλου.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης  argokalymnou@gmail.com

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Αργω Market

Prev Next

Σακελλάρης Τρικοίλης - Blog

Τίποτα!

Του Σακελλάρη Τρικοίλη Δεν υπάρχει πιο δυνατό κι αχτύπητο απ’ το Τίποτα. Όλοι ξετρελαίνονται μαζί του.

Αγγελική Τρικοίλη - Blog

Το Ρεπορτάζ από την Πηγή

  Και μια δεύτερη ανάγνωση Από την Αγγελική Σακ. Τρικοίλη

Καλλιόπη Τρικοίλη - Blog

Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΚΙ Ο ΦΟΥΚΑΡΑΣ

από την Καλλιόπη Τρικοίλη Αγχωμένο καθεστώς απολυταρχικό, σερφάρει σε κρίση και πανικό.

Καιρος

Σύνδεση Χρήστη

Από τα Blogs της Αργώ

Ροή Ειδήσεων

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ.

25-04-2024, 15:14 | Κυβέρνηση

Στο πλαίσιο της ναυτικής περιοδεία&sigma...

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

22-04-2024, 16:05 | Σπογγαλιεία

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, &...

Η ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ ΕΛΛ. ΝΗΣΙΩΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

18-04-2024, 17:41 | Αλιεία

   Ε.Ν.Π.Ε.Ν.                         &n...

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

17-04-2024, 08:38 | Βουλευτές

16/04/2024 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Στις 9 Ιουνίου 2024, δίνετ...

Argo Kalymnos