Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Καθαριότητα: Οχι σκουπίδια τα Σαββατοκύριακα, θα πέφτουν πρόστιμα. Κύριο

Ο δήμαρχος κ. Δ. Διακομιχάλης κάλεσε τα ΜΜΕ, το μεσημέρι της 13/1/11, για συνέντευξη με θέμα την καθαριότητα. Μαζί του ήταν ο αντιδ/ρχος κ. Παντ. Ζωίδης, υπεύθυνος στον τομέα της Καθαριότητας, και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας κ. Παντ. Καμπούρης. Η συνέντευξη είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον κυρίως λόγω των αποφάσεων και της πολιτικής την οποία εξήγγειλε ο κ. δήμαρχος.

Στη σύντομη εισήγησή του ο κ. Διακομιχάλης παρουσίασε το πρόβλημα από όλες του τις πλευρές:

Προσωπικό που υπάρχει, οχήματα διαθέσιμα και επισκευασμένα το δεκαήμερο της δικής του παρουσίας στο τιμόνι του Δήμου, έσοδα-έξοδα κ.α. Το πρώτο και ουσιώδες πρόβλημα της Καθαριότητας είναι ο πολύ μικρό αριθμός των μονίμων υπαλλήλων: μόλις 35 υπάλληλοι κάθε κατηγορίας και τομέα απασχόλησης (οδηγοί, εργάτες, οδοκαθαριστές κ.λπ.).

Εντωμεταξύ, οι εργολαβίες έχουν λήξει, αλλά και η πολιτική του κ. Διακομιχάλη λέει ξεκάθαρα «όχι στις εργολαβίες» - μέλλει και να εφαρμοστεί. Προσλήψεις νέου προσωπικού είναι από δύσκολο έως αδύνατο να γίνουν, γιατί ο περιορισμός που έθεσε η κυβέρνηση: «5 θα φεύγουν 1 θα προσλαμβάνεται», αφήνει περιθώριο αυτή τη στιγμή μόνο για 4 προσλήψεις σε όλο το Δήμο, δεδομένου ότι συνταξιοδοτήθηκαν 20 υπάλληλοι.

Δίπλα σ’ αυτό το πρόβλημα έρχεται το έλλειμμα των περίπου 700.000€, καθώς τα έσοδα δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα σε μισθούς, οχήματα, ανταλλακτικά, καύσιμα κ.α. Και επειδή, κατά το νόμο, οι υπηρεσίες που προσφέρει η Καθαριότητα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα (πρέπει να καλύπτονται μόνο από τα έσοδα που εισπράττει από τους δημότες με τα τέλη καθαριότητας), ο Δήμος μπροστά στις δύο δυνατές επιλογές ή να αυξήσει τα τέλη ή να μειώσει τις δαπάνες, προτιμά το δεύτερο, για να μην επιβαρύνει τους δημότες οικονομικά.

Για να μειώσει όμως τις δαπάνες, κατ’ ανάγκη, προχωρεί άμεσα και αποφασιστικά στη λήψη δύο αυστηρών μέτρων, που όμως θα αποδειχτούν στην πράξη αν είναι εφαρμόσιμα και αποτελεσματικά.   

Μέτρο πρώτο: Δε θα γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών τα Σαββατοκύριακα. Ο λόγος; Για να εξοικονομηθούν χρήματα από (1) τις υπερωρίες και τα ρεπό των εργαζομένων, (2) τα καύσιμα, και (3) τη φθορά των οχημάτων. Για να αποδώσει όμως το μέτρο αυτό, θα πρέπει να βοηθήσουν, όπως τόνισε ο κ. δήμαρχος, προπάντων οι δημότες. Γι’ αυτό, κάλεσε τις νοικοκυρές και τους επαγγελματίες να μη βγάζουν σκουπίδια τα Σαββατοκύριακα, παρά μόνο τις υπόλοιπες ημέρες και μάλιστα 6 – 9 μμ.

Μέτρο δεύτερο: ως συνέχεια του πρώτου μέτρου, θα επιβάλλονται πρόστιμα από τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία θα περιέρχεται όλη την Κάλυμνο και θα ελέγχει την τήρηση της καθαριότητας. Σε περίπτωση παραβάσεων, θα επιβάλλει αμέσως το πρόστιμο. Αν κάποιος δεν το πληρώσει, ο Δήμος θα το στέλλει στην Εφορία. Στο σημείο αυτό τόνισε, επίσης, ο κ. Διακομιχάλης ότι κανένα πρόστιμο δε θα σβήνεται. Αυτός ο κανόνας θα τηρηθεί αυστηρά.

 Στη συνέχεια ο αντιδ/ρχος κ. Ζωίδης έθεσε κανόνες σωστής συμπεριφοράς των δημοτών:

1) Σε σακούλες δεμένες τα σκουπίδια και μόνον 6-9μμ.

2) Τα χαρτοκιβώτια να συσκευάζονται κατάλληλα.

3) Για τα ογκώδη αντικείμενα μια φορά τη βδομάδα θα κάνει αποκομιδή ο Δήμος.

4) Κλαδέματα και πεταμένα υλικά από επισκευές θα τα μεταφέρουν οι ιδιώτες.

5) Τα στενά να είναι ελεύθερα για τα οχήματα καθαριότητας, όχι παρκαρισμένα αμάξια.

6) Ειδικός τηλεφωνικός αριθμός για να ειδοποιούν οι πολίτες την Υπηρεσία.

Ολα τα πιο πάνω μέτρα είναι αναγκαία και επιβεβλημένα. Καλώς λαμβάνονται. Αλλά το ερώτημα είναι: Θα εφαρμοστούν; Γι’ αυτό και κάτω από την αισιόδοξη και λαμπερή επιφάνεια  των μέτρων αυτών αναδύονται τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Τα πρόστιμα μπορούν να επιβληθούν μόνο όταν τα σκουπίδια τα έχει εναποθέσει η νοικοκυρά έξω από την αυλή της ή ο επαγγελματίες έξω από το κατάστημά του. Οταν στους κάδους σκουπιδιών σωρεύονται τα Σαββατοκύριακα βουνό τα σκουπίδια, η Δημοτική Αστυνομία σε ποιον θα επιβάλει το πρόστιμο;
  • Θα εξυπηρετηθούν οι τουριστικές περιοχές (Μυρτιές, Συκιά, Μασούρι, Λινάρια, Καντούνι κ.α.); Γνωρίζουμε ότι οι ψησταριές, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία κ.λπ. βγάζουν τα σκουπίδια τους το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής ή και αργά το βράδυ, μετά από τη λειτουργία τους. Πού θα βρίσκουν πρόχειρους αποθηκευτικούς χώρους σκουπιδιών για Σάββατο και Κυριακή, μέχρι τη Δευτέρα το… απόγευμα (6-9μμ);
  • Αν δε φέρουν λύση ούτε η ενημέρωση ούτε τα πρόστιμα, τι θα κάνει ο Δήμος; Μήπως θα υποχρεωθεί να κάνει αποκομιδή και τα Σαββατοκύριακα, με συνέπεια την αύξηση των δαπανών στην Καθαριότητα, άρα την αύξηση των τελών Καθαριότητας; Μήπως οι «εκκλήσεις-απειλές προστίμων» του κ. Διακομιχάλη βγήκαν εγκαίρως ως ψυχολογική προετοιμασία για το «κοστούμι» της αύξησης των τελών καθαριότητας;
  • Και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Καθαριότητας, όπως το έθεσε η ΑΡΓΩ, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Ολα καλά περί σεβασμού της δημόσιας καθαριότητας, συνεργασίας των πολιτών και τάξης στην απόθεση των απορριμμάτων στη χωματερή, στα Γιαννοχώραφα. Τι γίνεται όμως με τη χωματερή; Θα καπνίζει και πάλι ο «Βεζούβιος» των σκουπιδιών; Ως αντιπολίτευση η παράταξη Διακομιχάλη προέβαινε σε απανωτές καταγγελίες και προσφυγές στον εισαγγελέα Κω. Τώρα τι θα κάνει; Αν είχε λυθεί το πρόβλημα του ΧΥΤΑ, τώρα δε θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα για το Δήμο; Ακόμη, αν αρχίσουν και πέφτουν τα «ευρωπαϊκά» πρόστιμα για τη χωματερή, με αποτέλεσμα να κόβονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για το Δήμο, πώς θα κινηθεί η δημ. Αρχή; Για τι δεν περιμάντρωσε το ΧΥΤΑ, παρά την εντολή της Περιφέρειας;

Και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Καθαριότητας, όπως το έθεσε η ΑΡΓΩ, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Ολα καλά περί σεβασμού της δημόσιας καθαριότητας, συνεργασίας των πολιτών και τάξης στην απόθεση των απορριμμάτων στη χωματερή, στα Γιαννοχώραφα. Τι γίνεται όμως με τη χωματερή; Θα καπνίζει και πάλι ο «Βεζούβιος» των σκουπιδιών; Ως αντιπολίτευση η παράταξη Διακομιχάλη προέβαινε σε απανωτές καταγγελίες και προσφυγές στον εισαγγελέα Κω. Τώρα τι θα κάνει; Αν είχε λυθεί το πρόβλημα του ΧΥΤΑ, τώρα δε θα ήταν πιο εύκολα τα πράγματα για το Δήμο; Ακόμη, αν αρχίσουν και πέφτουν τα «ευρωπαϊκά» πρόστιμα για τη χωματερή, με αποτέλεσμα να κόβονται οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι για το Δήμο, πώς θα κινηθεί η δημ. Αρχή; Για τι δεν περιμάντρωσε το ΧΥΤΑ, παρά την εντολή της Περιφέρειας;

Σ’ αυτό το κεφάλαιο και τα σχετικά ερωτήματα που έθεσε η ΑΡΓΩ ο κ. Διακομιχάλης απάντησε ότι (α) αν επιβληθούν τα πρόστιμα, δε φτάνουν ούτε όλοι οι αυτοτελείς πόροι του Δήμου, (β) ο νομικός σύμβουλος του Δήμου εξετάζει το θέμα του ΧΥΤΑ, (γ) αν υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσει το έργο του ΧΥΤΑ, θα προβεί σε απαλλοτρίωση του χώρου, και (δ) η περιμάντρωση του ΧΥΤΑ ήταν μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του εργολάβου και θα το δει το θέμα.

Το θέμα του ΧΥΤΑ το είδε ο αντιδ/ρχος κ. Ζωίδης ως «άλλο θέμα» ανεξάρτητο από την Καθαριότητα, για την οποία κάλεσε τους δημοσιογράφους…

Ο δε προϊστάμενος της Υπηρεσίας κ. Καμπούρης στάθηκε αποκλειστικά στο θέμα της βοήθειας που πρέπει να προσφέρει ο κόσμος, ώστε να μένει καθαρή η Κάλυμνος. Τρία είναι τα θέματα αιχμής που βγήκαν από τη συνέντευξη του κ. δημάρχου:

1) Τέλος η αποκομιδή τα Σαββατοκύριακα.

2) Θα πέφτουν αυστηρά πρόστιμα, που θα πληρώνονται στο ακέραιο.

3) «Ερχεται βροχή έρχεται μπόρα» σε αυξήσεις.

Χωρίς να εξαγγελθεί κάτι σχετικό, μέσα από τη λογική συνεπαγωγή των δηλώσεων του κ. δημάρχου, στον ορίζοντα φαίνεται να «κρεμάζει» η απειλή για μπόρα αυξήσεων στα τέλη.

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Όχι Σαββατοκύριακα τα σκουπίδια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version