Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δώρισαν διαμέρισμα στην Ένωση Καλυμνίων Αττικής – δωρητές που δε φοβήθηκαν… Κύριο

Δημοσιεύουμε μιαν ανοικτή επιστολή της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής με την οποία γνωστοποιεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός και στη συνέχεια παραθέτουμε τις παρατηρήσεις μας.

 

*

Ένωση Καλυμνίων Αττικής

«Ο Άγιος Νικόλαος»

Αθήνα, Νοέμβριος 2012  

Αγαπητά μας μέλη, φίλες και φίλοι 

Διανύοντας περιόδους δυσκολιών όπου, δοκιμάζονται οι αντοχές μας, οφείλομε να διατηρούμε υψηλό φρόνημα και ελπίδα. Οι Έλληνες έχομε βιώσει χειρότερες καταστάσεις και, όμως, πάντοτε ανακάμπτομε!...

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας αναγγείλομε την δωρεά ενός διαμερίσματος επί της οδού Αχαρνών 238, που εμπιστεύθηκαν στον Σύλλογό μας και πρόσφεραν δύο αξιαγάπητοι Καλύμνιοι από το Ντάργουϊν της Αυστραλίας, οι Νικήτας και Ειρήνη Μαγγούλια, στην μνήμη του παιδιού τους Αλέξανδρου. Το διαμέρισμα θα ανακαινισθεί άμεσα και θα δοθεί για την φιλοξενία 2-4 Καλυμνίων φοιτητών στην Αθήνας. Αν νομίζετε ότι μπορείτε παντοιοτρόπως, να βοηθήσετε στην ανακαίνιση και επίπλωση του διαμερίσματος, επικοινωνήστε μαζί μας. 

Πιστεύομε ακράδαντα πως τέτοιες εποχές αυτό που, κατ’ εξοχήν, χρειαζόμαστε είναι ενέσεις πολιτισμού και ιστορικών μνημών. 

Ετοιμάσαμε, λοιπόν, για σας ένα ανάλογο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Η παρουσία σας θα είναι τιμή και χαρά για μας. Σας περιμένουμε με αγάπη. Σας ευχόμαστε, ολόψυχα, υγεία και καλή δύναμη. Οι ειλικρινείς ευχές και οι θετικές σκέψεις μας να σας συνοδεύουν... 

Η Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ένωσης

Παρατηρήσεις

  1. Δεν γνωρίζουμε αν η επιθυμία των δωρητών ήταν η στέγαση απόρων φοιτητών ή αυτή τη χρήση επέλεξε η Ένωση. Όπως και να έχει όμως το πράγμα η Κάλυμνος οφείλει ευγνωμοσύνη σ’ αυτούς τους γνήσιους πατριώτες για την ευαισθησία τους στο μέγιστο κεφάλαιο της στήριξης απόρων Καλύμνιων φοιτητών.  Επίσης, πρέπει να τους συγχαρούμε που επέλεξαν την Ένωση Καλυμνίων Αττικής και όχι ένα φορέα, πνευματικό, πολιτιστικό ή οποιονδήποτε άλλο  της Καλύμνου που εδρεύει στην Κάλυμνο. Εμπιστεύτηκαν τη δωρεά τους σε διαχειριστές έγκυρους και ασφαλείς. Που πράγματι θα την αξιοποιήσουν και δε θα τη «θάψουν».
  1. Θαυμάζω το ζεύγος Νικ. και Ειρ. Μαγγούλια και ως Καλύμνιος που υπηρέτησε και υπηρετεί τα Γράμμα στο νησί του καταθέτω την άπειρη εκτίμησή μου προς τα πρόσωπά τους. Αλλά έχω χρέος να πω και κάτι άλλο αντικειμενικό, για να τεκμηριώσω και την πιο πάνω φράση μου για «έγκυρους διαχειριστές». Μόλις διάβασα την είδηση αυθόρμητα μου ήρθε η φράση: «Υπάρχουν ακόμη Καλύμνιοι δωρητές που δεν φοβούνται… ποια τύχη θα έχει η δωρεά τους και πόσο θα τους θυμούνται;» Και γιατί το λέω αυτό; Ιδού η αντικειμενική πραγματικότητα:

Α)  Οίκημα Τσαμαδού 12, στα Εξάρχεια (φωτο): Ο αείμνηστος Γεώργιος Θωμάς δώρισε στην Κάλυμνο ένα αρχοντικό, στολίδι των Εξαρχείων, για τη στέγαση απόρων Καλύμνιων φοιτητών. Είχε όμως την ατυχία να το εμπιστευτεί κατά κύριο λόγο στο Δήμο (οι άλλοι ήταν ο εκάστοτε μητροπολίτης Καλύμνου και ένας του συγγενής).

Αποτέλεσμα. α) Το σπίτι εγκαταλείφθηκε μέχρι που κατέρρευσε , εδώ και κοντά 40 χρόνια (από το 1975). β) η συμβολή του Δήμου Καλυμνίων ήταν να χτίσει ένα τοίχο, ύψους 1μ., για την… κατοχύρωση του οικοπέδου, που κι’ αυτό πρόσφατα το κατέλαβε σύλλογος των Εξαρχείων,  και γ) η μνήμη του… ξεχάστηκε μια για πάντα. Τέτοια πολιτική… διαθέτουμε  απέναντι στους δωρητές.

Β) Σοφόκλειο Γηροκομείο & Γυμνάσιο Χώρας: Ο αείμνηστος φιλόλογος Γεώργιος Σακελλαρίου, ή Σοφοκλής, διέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του για την ίδρυση Γηροκομείου στη Χώρα. Επίσης άφησε σε επιτροπή (μοναδικός σήμερα υπεύθυνος ο Δήμο) ένα οικόπεδο με προορισμό να πουληθεί και τα χρήματα να διατεθούν στο Γυμνάσιο Χώρας.

Αποτέλεσμα: α) Ο Δήμος έχει από την πώληση του οικοπέδου 97.000 ευρώ, αλλά αδυνατεί να τις αξιοποιήσει – τέτοια αποτελεσματικότητα!  β) το μνήμα του δωρητή έχει πρόβλημα επισκευής, αλλά κανένας δεν ευαισθητοποιείται… και γ) η μνήμη τους τιμάται διά της σιωπής.

 

Γ)  4ο Δημοτικό Καλύμνου: Το δώρισε ο αείμνηστος Βασίλης Καρπάθιος. Αυτή την ανάγκη του υπέδειξαν να καλύψει, αφού επιθυμούσε να κάνει δωρεά στο νησί του.

Αποτέλεσμα: α)  το κτίριο μετά από χρήση λίγων ετών, κρίθηκε επικίνδυνο και εγκαταλείφθηκε, και πέρασαν πολλά χρονάκια σιωπής, β) για την κατασκευή του κανένας δε φέρει καμιά ευθύνη,  γ)η συμβολή του Δήμου και σ’ αυτή τη δωρεά ήταν να χτίσει πόρτες-παράθυρα και αυτό θεωρήθηκε έργο (!), και δ) η μνήμη του αιωνίως… στη λήθη.

Δ)  Γυμνάσιο-Λύκειο Ψιλιανής: Εδώ ήταν το κράτος ο δωρητής σε μια Κάλυμνο που απαιτούσε «εδώ και τώρα» διδακτήριο για το 2ο Γυμνάσιο & Λύκειο.

Αποτέλεσμα: α)  το κτίριο κρίθηκε επικίνδυνο και εγκαταλείφθηκε, β) κανένας δε βρέθηκε να φέρει ευθύνη γι’ αυτό το έργο, γ)  το 2ο Λύκειο επέστρεψε στο κτίριο που είχε εγκαταλείψει ως επικίνδυνο. και δ) ο Δήμος έχτισε πόρτες-παράθυρα με πλήρη τηλεοπτική κάλυψη, γιατί και αυτό το σφράγισμα σχολείου θεωρήθηκε «έργο»!

Ε)  «Θεατράκι» & «Μούσες»: Είναι άλλοι δύο «άθλοι» του Δήμου Καλυμνίων, διαχρονικά. Τους αναφέρω επιγραμματικά, ως επίλογο του καταλόγου  με τα μορφωτικά επιτεύγματα του πολιτικού προσωπικού της Καλύμνου, ώστε να έχουμε μια ευρεία εικόνα και να αντιληφθούμε ποια πολιτική ασκείται στην Κάλυμνο (κυρίως από το Δήμο αλλά και από άλλους φορείς…, να μην ξεχνάμε και τους άλλους που κάθονται πονηρά στη γωνιά…) για τη στήριξη και προώθηση της Παιδείας με τη γενικότερη έννοια του όρου. Θα αποφύγω να αναφέρω πού αλλού διατίθενται λεφτά, για να αποφύγω στις συγκρίσεις. Και το άκρον άωτον , και τα δυο αυτά «έργα» κρίνονται αποδείξεις πολιτικής υπευθυνότητας  και σοβαρότητας.

Όταν λοιπόν βλέπει κανείς αυτή την πορεία που ακολουθεί η τάξη των πολιτικών της Καλύμνου (δε χρειάζεται να αναφέρω παραδείγματα εχθρικών δράσεων… ) και όταν τα παραδείγματα για προσβολή της μνήμης των δωρητών είναι τόσα πολλά, πώς να μη συγχαρεί την απόφαση των συμπατριωτών μας από την Αυστραλία, Νικ& Ειρ. Μαγγούλια, να διαθέσουν τη δωρεά τους στην Ένωση Καλυμνίων Αττικής και όχι, ας πούμε, στο Δήμο Καλυμνίων ή άλλο φορέα του νησιού.

Για κατακλείδα παρουσιάζω μια είδηση απογοήτευσης: Καλυμνιά επιστήμονας αγόρασε διαμέρισμα στην Αθήνα (2άρι ή 3άρι) με σκοπό να το δωρίσει σε φορέα του νησιού, ο οποίος θα το  διαθέτει  σε Καλύμνιους που ανεβαίνουν στην Αθήνα για σοβαρούς λόγους υγείας και δεν έχουν τα οικονομικά να πληρώνουν ξενοδοχεία. Ε λοιπόν, η νεαρή επιστήμονας  αντιμετώπισε τέτοια πρωτάκουστη «υποδοχή», που έφριξε. Την πληροφορήσανε και για σκοτεινή διαχείριση  διαμερισμάτων που μετά από χρόνια «χάνονται» και περιέρχονται σε άλλους ιδιοκτήτες, με αποτέλεσμα  να κρατήσει η ίδια τη διαχείριση και την κυριότητα του διαμερίσματος . 

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version