Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Δήμαρχος-έμποροι στην Αθήνα για ΔΟΥ & ΔΗΦΟΔΩ. Έφεραν ελπίδες Κύριο

Ξαφνικά και πάλι η Κάλυμνος πετάχτηκε επάνω όταν άκουσε να σκάνε πάνω από το κεφάλι της δύο νέοι κεραυνοί. Ταξίδεψαν κατεπειγόντως στην Αθήνα, στις 17.10.2012, ο δήμαρχος κ. Διακομιχάλης μαζί με τους προέδρους των εμπόρων και των λογιστών.

Θέματα-αντιπροσωπία

Τα θέματα-φωτιά είναι δύο: Α) Η ΔΟΥ Καλύμνου απειλείται με συρρίκνωση ή και κατάργηση. Β) Η πολιτεία έδωσε εντολή της πολιτείας προς τους δημάρχους να εισπράξουν άμεσα από τους εμπόρους και τους πάσης φύσεως επιχειρηματίες το δημοτικό φόρο που οφείλουν. Διαφορετικά, τα οφειλόμενα ποσά θα καταλογιστούν στον προϊστάμενο των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου και στον ίδιο το δήμαρχο.

Και τα δύο αυτά θέματα, μόλις ξέσπασε η μπόρα, πέρασαν είχαν απασχολήσει το δημ. σ/λιο, το οποίο και πήρε απόφαση να στείλει αντιπροσωπία στην Αθήνα, στα υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομίας, για να τα ρυθμίσουν. Δηλαδή, (1) : Να μην καταργηθεί η ΔΥΟ Καλύμνου και, (2) όσοι χρωστάνε τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ (δημοτικό φόρο Δωδεκανήσου) να καταβάλουν μόνο τα οφειλόμενα ποσά, χωρίς τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν με διπλασιασμό του χρέους, και χωρίς τις επιπλέον προσαυξήσεις.

Στην αντιπροσωπία μετείχαν, εκτός από τον κύριο δήμαρχο, ο πρόεδρος των εμπόρων Καλύμνου και περιφ. σ/λος κ. Α. Καλαθιανάκης, και ο πρόεδρος των λογιστών Καλύμνου κ. Μαν. Μουσελλής, δημ. σύμβουλος με την αξ. αντ/τευση. Την καλυμνιακή αντιπροσωπία συνέδραμαν στις παραστάσεις της οι βουλευτές του νομού, οι κ.κ. Υψηλάντης, Κόνσολας, Γάκης.

Η τεκμηρίωση του αιτήματος για τη ΔΟΥ

Ο κ. Μουσελλής είχε ετοιμάσει το ισχυρότατο της τεχνοκρατικής μελέτης, την οποία και κατέθεσε στο υπουργείο εντός φακέλου. Ανάμεσα στα πολλά κεφάλαια ανάλυσης και τεκμηρίωσης του καλυμνιακού αιτήματος να μην κλείσει η Εφορία, ήταν ότι τα στατιστικά στοιχεία τα οποία έχουν κατατάξει την Κάλυμνο στη 14η θέση, μεταξύ των 242 ΔΟΥ της χώρας, με κριτήριο την παραγωγικότητα που εμφανίζουν - και με τις ρυθμίσεις που έκαναν «νύχτα» την έχουν σήμερα στην 20η θέση.  Αυτή λοιπόν την παραγωγική ΔΟΥ Καλύμνου η κυβέρνηση δεν την συμπεριέλαβε ούτε στις 90 πρώτες που θέλουν να διατηρήσουν συγχωνεύοντας σ' αυτές τις υπόλοιπες.

Ο κ. δήμαρχος σε μια του διευκρίνιση τόνισε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο καταστήματα για τη Δωδεκάνησο και θεωρείται δεδομένο ότι αυτές θα είναι της Ρόδου και της Κω, ενώ η ΔΟΥ Κω, τόνισε με έμφαση αλλά και πλάγιο τρόπο…, στο μακρύ κατάλογο των 6-7 σελίδων με τις ΔΟΥ όλης της χώρας βρίσκεται στην τελευταία σελίδα.

 

Συνέντευξη

Για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Αθήνα, ο κ. δήμαρχος έδωσε συνέντευξη τύπου, το μεσημέρι της 18ης.10.12, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο των εμπόρων και τον πρόεδρο των λογιστών. Τη συνέντευξη διηύθυνε ο εκπρόσωπος τύπου της δημ. Αρχής κ. Γ. Θανάτσης (φωτο, από αριστερά: Θανάτσης, Καλαθιανάκης, Διακομιχάλης, Μουσελλής).

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό που έφεραν ήταν απλώς ελπίδες. Μάλλον βάσιμες, αλλά αναμένεται το αποτέλεσμα. Και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Οι αποφάσεις (ΔΟΥ) και οι νόμοι (ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.)  δεν αλλάζουν με την αιφνιδιαστική επίσκεψη κάποιας αντιπροσωπείας από δήμους, περιφέρειες κ.λπ.

*

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 

1.  Η ΑΡΓΩ, μετά από πολλούς μήνες αποχής από τις συνεντεύξεις της δημ. Αρχής (καλύτερα να μην αναφέρομε τους λόγους), επανήλθε απλώς για να ενημερωθεί. Μετά τις εισηγήσεις όμως είχε να υποβάλει ερωτήσεις, αλλά δεν μπόρεσε να μείνει ώς το τέλος της συνέντευξης, γιατί τότε θα ερχόταν η σειρά της να ρωτήσει, μετά από μία και πλέον ώρα… φλυαρίας). Η διαδικασία σερνόταν, δεν είχε σχέση με συνέντευξη. Ήταν ο γνώριμος «καλυμνιακός αχταρμάς» ερωτήσεων με κρίσεις, παρατηρήσεις, απόψεις κ.λπ. Το χάος που συμφέρει… τη δημ. Αρχή.

 

2.  Καταθέτουμε τις μας ερωτήσεις μέσα από τις δικές μας στήλες, σύμφωνα με αυτά που ακούσαμε, στις πρωτολογίες των Διακομιχάλη, Καλαθιανάκη, Μουσελλή:

 

ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Α) Ο κύριος δήμαρχος τέθηκε επικεφαλής αντιπροσωπίας η οποία απαίτησε από την κυβέρνηση να ρυθμίσει τα χρέη των Καλύμνιων επιχειρηματιών στο Δήμο από το δημοτικό φόρο. Ερώτηση: Τη στιγμή που ο δήμαρχος του νησιού κλαίει και οδύρεται στην τηλεόραση για τα άδεια ταμεία του Δήμου και διαφημίζει την αγωνία και τον αγώνα του κάθε μήνα για τους μισθούς των υπαλλήλων, βγήκε εναντίον των εσόδων του Δήμου; Ένας επιχειρηματίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έσπευσε και κατέβαλε στο Δήμο το χρέος του: 150.000 ευρώ. Ο Δήμος… ανέπνευσε, αλλά ο δήμαρχος βγήκε ως προστάτης των οφειλετών του; Θέλαμε μια διευκρίνιση…

Β)  Τόσο καιρό που όφειλαν τον ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ οι Καλύμνιοι επιχειρηματίες (α) γιατί η δημ. Αρχή δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες, και (β) γιατί οι έμποροι δεν έκαναν κάτι; Κάτι θα μας έλεγε ο κ. δήμαρχος και ο πρόεδρος των εμπόρων.

 

ΔΟΥ

Γ)  Ποια ήταν η εγρήγορση της δημ. Αρχής, ώστε να προλάβει έγκαιρα και όχι στο παρά 5΄ το κλείσιμο της ΔΟΥ Καλύμνου;

Δ)  Γιατί στη συνέντευξη ο κύριος δήμαρχος μίλησε απέξω-έξω για την ανώτερη  παραγωγικότητα της ΔΟΥ Καλύμνου (στη 14 θέση, στις 242 πανελλαδικά) έναντι της Κω (που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις); Ήταν… πολιτικός ελιγμός;

 

Μουσελλής

Ε)  Ο κύριος δήμαρχος πρότεινε στο δημ. σ/λιο να έχει μαζί του στην Αθήνα το δημ. σύμβουλο και λογιστή κύριο Μαν. Μουσελλή, ο οποίος ανέλαβε και έφερε εις πέρας αποτελεσματικότατα την τεχνοκρατική τεκμηρίωση των του καλυμνιακού αιτήματος για τη ΔΟΥ Καλύμνου. Ερώτηση:  Γιατί ο κύριος δήμαρχος πάσχισε, κατά τη συνέντευξη, να παρουσιάσει και το δικό του φάκελο που έφτιαξε παράλληλα με αυτόν του κυρίου Μουσελλή;

 

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version