Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ή ο επιχειρηματίας θα πληρώσει τα δημ. τέλη ή… ο δήμαρχος Κύριο

Τα δημοτικά τέλη που οφείλουν οι επιχειρηματίες στο Δήμο, με διαταγή του υπουργείου Εσωτερικών, θα εισπραχθούν άμεσα και χωρίς δεύτερη κουβέντα. Καλούνται οι Δήμοι να κινήσουν τις διαδικασίες χωρίς καθυστέρηση. 

 

Οι δύο λογικές

Η λογική του υπουργείου είναι πιο ισχυρή από τη λογική των δημάρχων. Οι δήμαρχοι λένε: είμαστε παιδιά του λαού, όλα για το λαό (…και για την εξουσία μας). Το υπουργείο λέει: Δεν μπορούν οι δήμαρχοι να απαιτούν από το κράτος να στέλλει συνεχώς χρήμα στους Δήμους και αυτοί να μην εισπράττουν τα έσοδά του Δήμου από τους δημοτικούς φόρους κ.α. Θέλουν-δε θέλουν θα τα εισπράξουν.  

Και η λύση που δίνει ο κύριος υπουργός (είναι αυστηρός ο κύριος Στυλιανίδης…) είναι «απλή» και άκρως… «αποτελεσματική»:  ή θα πληρώσουν οι καταστηματάρχες αυτά που οφείλουν ή θα τα βάλουν… από την τσέπη τους ο δ/ντής των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου ή ο κύριος δήμαρχος, στην περίπτωση που κάνει άλλο «παιχνίδι». Και μιλάμε για αρκετές χιλιάδες ευρώ για τον κάθε επιχειρηματία.

Ξαφνικά… ο Νόμος

Ούτε ο υπάλληλος του Δήμου θα τα βάλει από την τσέπη του ούτε ο κύριος δήμαρχος. Δίκαιη-άδικη η εξέλιξη αυτή, μπορούν-δεν μπορούν οι καταστηματάρχες, σ’ αυτούς και μόνο σ’ αυτούς πέφτει το μπαλάκι. Και δεν είναι να πει πια κανείς «εγώ δε δίνω ούτε ευρώ, δεν υπάρχει σάλιο» - πράγματι το «κακό» αυτό έπεσε τώρα που η αγορά είναι θεόστεγνη και χτυπάει πάτο. Όμως η «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» κουβέντα δε δέχεται. Κάτι τέτοια απαιτεί η «σωτηρία της πατρίδας».

Στην απελπισία του το κράτος - ένα κράτος καταρρέει οικονομικά και πολιτικά, χωμένο στη διαφθορά και τις κομπίνες αξιωματούχων του - ανακάλυψε ξαφνικά την εφαρμογή των νόμων από τον πολίτη. Ο κύριος υπουργός λέει στους δημάρχους: κύριοι δήμαρχοι, κόψτε το λαιμό σας, εισπράξτε τα χρήματα, αλλιώς θα σας καταλογιστούν. Πρώτα στο δ/ντή οικονομικών υπηρεσιών και μετά σε σας, αν ολιγωρήσετε ή εμποδίσετε την είσπραξη.

Τι θα κάνει ο δήμαρχος;

Τι θα κάνει λοιπόν τώρα ο δήμαρχος της Καλύμνου κύριος Διακομιχάλης; Πεπειραμένος, δυναμικός, καπάτσος…, αλλά δε θα τα βάλει και από την τσέπη του τα χρέη των επιχειρηματιών του νησιού. Είναι αυτονόητο ότι θα τα απαιτήσει από τους καταστηματάρχες τα οφειλόμενα και θα τα εισπράξει οπωσδήποτε.  

Αν οι επιχειρηματίες δεν τα καταβάλουν στους δήμους (όπως έκαναν και τόσα χρόνια ανθοφορίας του λαϊκισμού), το κράτος της ευνομίας και της πρόνοιας υποχρεώνει τους δημάρχους να στείλουν αυτά τα χρέη στην Εφορία. Δηλαδή, ο κάθε καταστηματάρχης να έχει να κάνει με την Εφορία. Που σημαίνει, θα τον καλέσει η Εφορία να περάσει από τον «πάγκο» της, αλλιώς ακολουθούν οι συνέπειες: κατασχέσεις κ.λπ.

Συνεπώς, ο κ. Διακομιχάλης δεν μπορεί να αντιδράσει – αυτό είπε και σε τηλεοπτική του δήλωση (12.10.12). Έχει δίκιο. Αλλά υπάρχει και το «αλλά»: παλιότερα απαίτησε από τον (τότε) υπουργό Οικονομικών (και φίλο του…) κύριο Ευ. Βενιζέλο, να μην πατήσει το πόδι στην Κάλυμνο του το ΣΔΟΕ, γιατί «το νησί δεν αντέχει». Και ο υπουργός συμμορφώθηκε. Τέτοιο κράτος έχομε.

(Και παλιότερα ο κύριος Διακομιχάλης κινητοποίησε όλο τον εμπορικό κόσμο, ώστε να απαιτήσουν Δήμος και επιχειρηματίες να μην πατήσει το πόδι του στην Κάλυμνο το ΣΔΟΕ. στην Κάλυμνο). 

Τώρα; πληρώνουμε αναδρομικά! Αυτές είναι «οι βλαβερές συνέπειες του λαϊκισμού» και της ανεύθυνης πολιτικής. Οι καταστηματάρχες έχουν δίκιο να φωνάζουν; Πιθανόν να έχουν δίκιο, αν δεχτούμε ότι παρασύρθηκαν… Πιθανόν. Δεν είναι όμως και βέβαιο. Αυτό ας το εξετάσουν από κοινού δήμαρχος και Εμπορικός Σύλλογος Καλύμνου, συν Σύλλογος Ξενοδόχων, συν Σύλλογος Εστιατόρων κ.λπ.

Πέρα όμως από κάθε συζήτηση, οι καταστηματάρχες είναι αυτοί που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» και μάλιστα αναδρομικά. Το «σύστημα» άλλαξε…, θα γίνει χαμός... (ΣΝΤ)   

Τελευταία τροποποίηση στις

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version