Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Φαύλος κύκλος - Από τον Γιάννη Θ Πατέλλη

Συνηθισμένη φράση για πολλά θέματα τα οποία καταλήγουν σε αδιέξοδο. 

 

Ως φιλοσοφική έννοια απασχόλησε και τον Αριστοτέλη με το βασικό συλλογισμό ότι, το  ζητούμενο χρησιμοποιείται ως μέσο απόδειξης. Και επειδή η «Λογική» ως μάθημα στην 6η Γυμνασίου, στα ένδοξα μαθητικά μου χρόνια, δεν νομίζω ότι ενθουσίαζε τους περισσότερους συμμαθητές μου, για να μην μπερδευόμαστε με φιλοσοφικές έννοιες οι οποίες είναι δύσκολα κατανοητές από τον κόσμο, ας πάρουμε τη μεταφορική του διάσταση που είναι απόλυτα κατανοητή: «Φαύλος κύκλος είναι η κατάσταση κατά την οποία επιλύοντας ένα πρόβλημα, δημιουργείται ένα άλλο, το οποίο οδηγεί ξανά στο αρχικό». Άρα αδιέξοδο.

Θυμήθηκα όμως και ένα άλλο σόφισμα, μια που ανατρέξαμε στη μαθητική περίοδο, το οποίο είχαμε θέσει στο Θεολόγο της τάξης μας για να τον «στριμώξουμε»: «Μπορεί ο Θεός να φτιάξει μια πέτρα την οποία δεν μπορεί να σηκώσει;». Δηλαδή μπορούμε να εξοφλήσουμε ένα χρέος δημιουργώντας μεγαλύτερο χρέος, το οποίο δεν μπορούμε να σηκώσουμε;

Μέχρι τώρα τρεις διαδοχικές Ελληνικές Κυβερνήσεις μειώνουν συνεχώς το εισόδημα των Ελλήνων και σε ότι απομένει επιβάλλουν βαριές φορολογίες. Το χρέος όμως αντί να μικραίνει μεγαλώνει. Χρωστάμε ήδη εκατό δις ευρώ περισσότερα από τότε που αρχίσαμε να «αντιμετωπίζουμε» το χρέος!

Παράλογο αλλά αυτό συμβαίνει.

Εφ’ όσον καταλήξαμε στις αγκάλες του ΔΝΤ, το οποίο σκόπιμα οι Γερμανοί που έχουν το πάνω χέρι στην Ε.Ε. ενέπλεξαν και του έδωσαν κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση του χρέους των αδύναμων μελών της Ένωσης, ήταν γνωστό και προβλέψιμο το τι θα επακολουθούσε. Η μέθοδος εφαρμόστηκε και σε άλλες χώρες, οι οποίες στο παρελθόν είχαν ζητήσει τη βοήθειά του, με καταστροφικά αποτελέσματα. Εφαρμόστηκε κατά γράμμα και στην Ελλάδα από την Τρόικα, η οποία εκπροσωπεί τους δανειστές μας: Περικοπές παντού και στα πάντα, μισθούς, συντάξεις, κοινωνικό κράτος, δημόσια έργα. Μια μέθοδος η οποία μειώνει τα έξοδα, την κατανάλωση, αλλά ταυτόχρονα μειώνει, δραματικά, την παραγωγή, το ΑΕΠ. Μειούμενη η παραγωγή μειώνεται η δυνατότητα όχι μόνο να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες αλλά και να αποπληρωθούν τα δάνεια.

Στην Ελλάδα βέβαια επιδεινώνεται το πρόβλημα λόγω και της εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Πάλι όμως, σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομολόγων, το άθροισμα των φόρων που καταβάλλονται και αυτών που διαφεύγουν, δεν καλύπτουν τα ποσά που χρειάζονται για τις ανάγκες του κράτους και την αποπληρωμή των δανείων.

Σύμφωνα με τους ίδιους οικονομολόγους σε δέκα χρόνια, ζωή να’ χουμε, θα χρωστάμε τουλάχιστον 20% περισσότερα απ’ όσα θα παράγουμε. Δηλαδή, με διαλυμένο τον κοινωνικό ιστό, με βυθισμένο το μέγιστο μέρος του κόσμου στην έσχατη ένδεια, θα βρεθούμε στο σημείο που ήμασταν όταν, πριν δύο χρόνια, φώναξαν την Τρόικα να «λύσει» το πρόβλημα!

Εν τω μεταξύ ετοιμάζονται νέες αιματηρές περικοπές μισθών και συντάξεων, με λεηλασία ότι ψίχουλου μας έχει απομείνει διά της εξουθενωτικής φορολογίας, για να δανειστούμε ξανά 31 δις. Τα οποία προορίζονται προφανώς για εξόφληση των παλαιών δανείων, έστω κουρεμένων, των νέων δανειστών, κρατών και τραπεζών, με απολύτως διασφαλισμένα τα κεφάλαια και τους τόκους τους.

Όσον αφορά την ανάπτυξη, αυτή επαφίεται σε διάφορες θεωρίες του τύπου : Αν καταργηθεί το εργατικό δίκαιο και σαρωθούν οι αμοιβές του εργατικού δυναμικού, πιθανόν να προσελκύσουμε επενδυτές και να ανοίξουν δουλειές. Αυτά ισχυρίζεται και προβλέπει το κατεστημένο των Βρυξελλών-βλέπε Γερμανία- δια της Τρόικας.

Εάν λοιπόν, για την κατάσταση που μας έχει επιβληθεί από τους δανειστές, δεν σας ικανοποιεί ο ορισμός του «φαύλου κύκλου», υπάρχει και μια παραλλαγή του διατυπωμένη από τον καναδό συγγραφέα Λόρενς Πέτερ : «Θα ξέρουν αύριο γιατί δεν συνέβη σήμερα αυτό που πρόβλεψαν χθες».

Κάλυμνος, Σεπτέμβριος 2012.                                  ioannispatellis@hotmail.com  

 

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

    Σχήματα λόγου αγαπητέ ξάδελφε με πολλή μαεστρία δοσμένα..
    Η πραγματικότητα αργά η γρήγορα εκδικείται αυτούς που δεν την αντικρίζουν κατάματα.. Η Ελλάδα και οι Ελληνες βρίσκονται δυστυχώς εκτός λογικής με δική τους επιλογή και με δική τους ευθύνη. Ο φαύλος κύκλος μάλλον τετράγωνο σχήμα έχει δυστυχώς με ανόμοιες πλευρές και γωνίες, εμάς βολεύει να του δίνουμε κυκλικό σχήμα..

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version