Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΔΑΝΙΗΛ Α. ΖΕΡΒΟΣ: ΕΣΥ στην Κάλυμνο του 1864-1867 (2)

Αμέσως την επομένη της απόφασης 85/18-5-1864, που πάρθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου με συμμετοχή πολλών προυχόντων και μετά από πολλή συζήτηση ( βλ. προηγούμενο), το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μια άλλη απόφαση, 86/19-5-1864, και εξέδωσε ένα ψήφισμα πολύ πρωτοποριακό για την εποχή εκείνη.

 

Ένα σχεδόν αιώνα πριν εμφανιστεί στον πολιτισμένο κόσμο ο θεσμός των φοιτητικών δανείων, το Δημοτικό Συμβούλιο της Καλύμνου του 1864 αποφασίζει και ψηφίζει να χορηγηθεί δάνειο από το δημοτικό ταμείο σε έναν Καλύμνιο φοιτητή της ιατρικής στη Γαλλία, που βρισκόταν στο τέλος των σπουδών του και προφανώς δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να τις τελειώσει.

Η Απόφαση 86/19-5-1864 και το Ψήφισμα 87/19-5-1864

 

στην 1η φωτογραφία

 

Λίγο αργότερα στον ίδιο, πτυχιούχο πλέον γιατρό, προτείνεται με επιστολή των Δημάρχων, 28/12-3-1865, η θέση του Δημοτικού γιατρού της Καλύμνου, εν όψει της αποχωρήσεως του Δημητρίου Κόνσολα (βλ. προηγούμενο), και στις αρχές του έτους 1866 υπογράφεται η σχετική σύμβαση για ένα έτος, 92/25-3-1866.

Η Επιστολή 28/12-3-1865  και η 1η Σύμβαση 92/25-3-1866

στις 2η και 3η φωτογραφίες

Στο τέλος του έτους υπογράφεται νέα σύμβαση, 102/28-12-1866, για το επόμενο έτος, της οποίας το κείμενο είναι ίδιο με την προηγούμενη, με την προσθήκη 6ου άρθρου, το οποίο λέει:

 

«Εάν η Κοινότης της Καλύμνου δεν ήθελε φέρει άλλον Ιατρόν υπόσχεται να χορηγήση εισέτι εις τον Ιατρόν έτερα εκατόν πεντήκοντα

μετζίτια αριθ. 150».

Φαίνεται ότι είχε συζητηθεί και αποφασιστεί η πρόσληψη και δεύτερου γιατρού, ώστε ο ένας να καλύπτει τη Χώρα και ο άλλος την Πόθια, αλλά μη υπάρχοντος Καλύμνιου, η Δημαρχία έψαχνε εκτός Καλύμνου να βρει διαθέσιμο να τον φέρει στην Κάλυμνο.

 Παρατηρήσεις και Σχόλια

1. Οι όροι του δανείου ίσως σήμερα φαίνονται επαχθείς, ιδίως το επιτόκιο 12%. Όμως αν λάβομε υπόψη τα συναλλακτικά ήθη και τις συνθήκες της εποχής εκείνης πρέπει να ήταν λογικοί.

2. Γρόσια τρέχοντα Καλύμνου = Λογιστική νομισματική μονάδα μικρότερης αξίας από την επίσημη που ήταν 20 γρόσια ανά ασημένιο μετζίτι ή 100 ανά χρυσή οθωμανική λίρα (επίσημα ή ταμιακά γρόσια). Στην αγορά το μετζίτι όπως και η χρυσή οθωμανική λίρα είχαν άλλη, μεγαλύτερη από την επίσημη τιμή. Όταν οι υπολογισμοί γινόντουσαν με αυτή την τιμή τα γρόσια χαρακτηριζόντουσαν «τρέχοντα» ή «αγοραία» ή «γρόσια Καλύμνου».

3. Φαίνεται ότι την εποχή εκείνη υπήρχαν και στην Κάλυμνο ‘‘ιατροί μη επιστήμονες’’ , δηλαδή πρακτικοί κομπογιαννίτες. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι σ? αυτούς τους κομπογιαννίτες δεν απαγορεύεται άμεσα η άσκηση της ιατρικής, και δεν απειλείται ποινή για τον παραβάτη, αλλά εμποδίζεται έμμεσα με τον αποκλεισμό των πελατών τους από τις δωρεάν υπηρεσίες του επιστήμονα δημοτικού γιατρού. Αν τελικά ο ασθενής που κάλεσε πρακτικό γιατρό δεν θεραπευτεί απ’ αυτόν και καλέσει τον δημοτικό γιατρό, θα πρέπει να πληρώσει τις υπηρεσίες του, αφού αυτός από τη σύμβασή του δεν υποχρεούται να τις παρέχει δωρεάν.

4. Η δωρεάν περίθαλψη είναι μόνο για τους Καλύμνιους. Οι ξένοι θα πληρώνουν κανονικά την περίθαλψή τους.

Τελευταία τροποποίηση στις
Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version