Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Ι.Ν. ΤΡΙΚΟΙΛΗΣ: «Φταίει το ξερό μας το κεφάλι»

Παρά την ύφεση, ως προς τις θερμοκρασίες της πολιτικής συζήτησης, καλός θα είναι ο χειμώνας. 

 

Μπορεί αυτός ο χειμώνας να είναι καλός και παράδεισος για τους συγγραφείς, σχολιαστές, λογοτέχνες, ποιητές, μυθιστοριογράφους και πάσης φύσεως διανοούμενους και επίδοξους φιλοσοφούντες, κριτικούς κονδυλοφόρους, ο οποίοι θα έχουν πολλά ερεθίσματα και εμπνεύσεις, που με επίταση θα προβάλουν στα γραπτά τους έργα τους ή θα συνωστίζονται με λύσσα στα τηλεοπτικά κανάλια.

Περί πρακτέου όμως ουδείς λόγος για δράση. Εμείς τα λέμε για τους άλλους, να τους αφυπνίσουμε… Ίσως όμως να είναι απαραίτητο το «παραμύθιον» αυτό και να αποδειχθεί «γλυκύτερον τέχνης». Είναι και αυτό αναγκαίο, κατά κάποιο τρόπο, δομικό στοιχείο της υφής του ελληνικού εγκεφάλου.

Φταίνε οι δανειστές με τις τοκογλυφικές ληστρικές επιθέσεις τους με εσωτερικούς ή εξωτερικούς αβανταδόρους ή μήπως και το ξερό μας το κεφάλι. Η κοινωνία των ανθρώπων δεν ήταν ποτέ κοινωνία αγγέλων. Το ¨Περί ισότητας¨ των ανθρώπων θα είχε πρόσφορο έδαφος μόνο εφόσον οι άνθρωποι είναι όλοι ίδιοι στη δράση, στην ικανότητα και τόσα άλλα ειδικά χαρακτηριστικά που κάνουν κάθε άνθρωπο ανεξάρτητη και μοναδική οντότητα στην κοινωνία.

Επομένως κάποια διαφοροποίηση μεταξύ των ανθρώπων δεν πρέπει να αξιολογείται αρνητικά. Αντίθετα μια ισοπέδωση δεν είναι πρόοδος της ανθρώπινη προσωπικότητας. Το ιδεολογικό δόγμα της κοινωνικής ισοπέδωσης, ως πολιτική ιδεολογία, έχει καταρρεύσει, δεν πείθει ούτε και αυτούς που σήμερα ακόμα επιμένουν στην ψευδοφιλοσοφία αυτή.

Δημιουργική, λοιπόν, κριτική χρειάζεται από τον άνθρωπο, αλλά και ταυτόχρονα δράση όχι βέβαια του καναπέ, της πολυθρόνας, της καφετέριας… (Ι.Τ.)

 

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης [email protected]

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version