Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Γ. Ρούσσος, η Δημοτική Παράταξή μας και το Νησί

Γράφει ο Παν. Καλαντζής

Η Κάλυμνος,  κατά την γνώμη μου νοσεί βαρύτατα. Όπως όλη η Ελλάδα, έτσι και αυτή,  πάσχει από τις γνωστές αν και, δυστυχώς, όχι πάντα και όχι από όλους αποδεκτές, χρόνιες και σταθερά εντεινόμενες παθογένειες που αφορούν και διατρέχουν ολόκληρο τον κοινωνικό της ιστό και που γίνονται ακόμα εντονότερες εξ αιτίας των πολλών και εξαιρετικά επιζήμιων ιδιομορφιών που χαρακτηρίζουν την μικρή και  απομακρυσμένη νησιωτική μας κοινωνία.

 

Θεωρώ πως η βαθιά και συνολική κρίση  στην οποία το νησί  είναι βυθισμένο χρόνια τώρα είναι, μόνη αυτή, υπαίτια και υπεύθυνη για τα μεγάλα και οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Με άλλα λόγια, θεωρώ εμάς και κανέναν άλλο, υπεύθυνους για την θέση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα. Θέση από την οποία δεν βλέπω πώς και γιατί μπορούμε να βγούμε καθώς η δύναμη της αδράνειας, η εσωστρέφεια και η μιζέρια, το έλλειμμα αξιών αλλά και η ένδεια πολιτικού προσωπικού αντί, μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης, να μειώνεται, αντιθέτως, αυξάνεται και αναπαράγεται ολοένα και περισσότερο.

Αποφάσισα να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του Γιώργου Ρούσσου να συμμετάσχω ως υποψήφιος στην δημοτική παράταξη ‘Κάλυμνος- Ενότητα- Αναγέννηση’, εκ των πραγμάτων και συνειδητά, χωρίς καμία προετοιμασία και, άρα, εν γνώσει μου, χωρίς προοπτικές εκλογής μου, μόνο και μόνο για να καταδείξω την σημασία που είχε για μένα η επανεκλογή του, η συνέχιση άσκησης της διοίκησης του Δήμου από την ίδια παράταξη και η αποτροπή παλινόρθωσης του μοιραίου, κατά την γνώμη μου, προσώπου για το νησί. Εννοώ, βεβαίως, τον Δ.Διακομιχάλη και την παρέα του.

Δυστυχώς, ο Καλυμνιακός λαός, ανταποκρινόμενος με θλιβερή ευπιστία στους λαγούς και στα πετραχήλια που αφειδώς του έταξε, εξέλεξε τον προηγουμένως δις καταψηφισθέντα κ. Διακομιχάλη για Δήμαρχό του.

Δεν είναι της ώρας να παραθέσω ένα εξαίσιο κείμενο του μεγάλου διανοητή Κ. Καστοριάδη που διάβασα προ ημερών για την τεράστια ευθύνη της εκάστοτε κοινωνίας για όσα συμβαίνουν. Με την έννοια δηλαδή πως κάθε κοινωνία δεν είναι πολτός ή πιλάφι και, άρα, δεν είναι ούτε αμέτοχη, ούτε άμοιρη, ούτε ανεύθυνη όσον αφορά στις επιλογές  που την αφορούν. Κοινώς: κάθε κοινωνία έχει τον ηγέτη, την κυβέρνηση, τον δήμαρχο, τις πόλεις, το περιβάλλον κ.ο.κ. που της αξίζουν.

Θεωρώ πως ο Γ. Ρούσσος και η παράταξη ‘Κάλυμνος- Ενότητα- Αναγέννηση’, είχαν, κατά τη γνώμη μου,  προσωπικές και ευρύτερες, πολλές, μεγάλες και σημαντικές αδυναμίες. Και, επιπλέον,  διέπραξαν πολλά, μεγάλα και σημαντικά λάθη. Αδυναμίες και λάθη για τα οποία έχω μιλήσει, έχω γράψει και, βεβαίως, δεν θα πάψω αν αυτά επαναλαμβάνονται. Παραταύτα… Στην συγκεκριμένη συγκυρία και τηρουμένων των σχετικών αναλογιών, αποτελούσαν ό, τι καλύτερο μπορούσε να προτάξει το νησί σε επίπεδο ηγεσίας και πολιτικού δυναμικού. Όσον αφορά στο όραμα, στην αναπτυξιακή προοπτική, στην επεξεργασία και προετοιμασία των στόχων και επιδιώξεων και, κυρίως, στο ύφος και ήθος άσκησης της εξουσίας.

Ας μου επιτραπούν κάποια προσωπικά στοιχεία. Όσον αφορά στην κριτική για τα λάθη, τις παραλείψεις και τις προσωπικές ή ευρύτερες αδυναμίες για τις οποίες μίλησα παραπάνω, δεν κράτησα τίποτα για τον εαυτό μου. Κοινοποιούσα, παντί τρόπω, τις σκέψεις μου στον ίδιο τον Γ. Ρούσσο. Κάποια μάλιστα φορά πολύ σκληρά. Αφορούσε την αδυναμία ιεράρχησης, επιλογής και προσπάθεια επίτευξης κάποιων συγκεκριμένων, καίριων και σημαντικών στόχων αντί του κυκεώνα επιδιώξεων που μας χαρακτήριζε. Μου έκανε λοιπόν τεράστια εντύπωση η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κριτικής από τον ίδιο. Για την σημασία που της έδωσε, για την κοινοποίησή της από τον ίδιο με τους ίδιους χαρακτηρισμούς που του απηύθυνα αλλά και τον προβληματισμό που του προκάλεσε. Θυμάμαι πως, μετά την ήττα του το 2002, σε άρθρο μου, παρότρυνα τον Δ.Διακομιχάλη να ασκήσει με ταπεινότητα ουσιαστική αυτοκριτική, να αναζητήσει τα αίτια της ήττας και την συμβολή του σ’ αυτήν και να προβεί με γενναιότητα σε αναθεωρήσεις και επαναπροσδιορισμούς μπας και γίνει καλύτερος άνθρωπος και πολιτικός. Το αποτέλεσμα; Ο ίδιος και χειρότερος. Με τις ίδιες ιδεοληψίες, τις ίδιες εμμονές, του ίδιους συνεργάτες, το ίδιο ύφος, το ίδιο ήθος… Για άλλη μια φορά διακρίνω την έπαρση δεκάδων ρωμαίων συγκλητικών που χαρακτηρίζουν πάντα την κίνηση, το βλέμμα και το ύφος του νυν Δημάρχου. Δυστυχώς όμως, καθώς φαίνεται, αυτό είναι το πρότυπο του πολιτικού που συγκινεί την τοπική μας κοινωνία και αυτό είναι το τραγικότερο όλων.

Θεωρώ λυπηρό γεγονός αυτό της αποχώρησης του Γ. Ρούσσου από τα δημοτικά μας πράγματα. Και αποτελεί πράγματι σημαντική απώλεια η έλλειψη της οξύνοιας και της συνθετικής του σκέψης. Όμως εκείνος ξέρει καλύτερα και εγώ του εύχομαι το καλύτερο για τον ίδιο, την οικογένειά του και τις νέες του επιδιώξεις. Όμως, το νησί είναι εδώ, τα τεράστια προβλήματά του εδώ ενώ η παράταξη, εδώ και καιρό, παραμένει ακέφαλη και αδρανής πράγμα ανεπίτρεπτο αν δεχθούμε πως (αυτή) έχει συγκεκριμένους και διακριτούς λόγους ύπαρξης και δεν αποτελεί απλώς όχημα και μέσο των ηγετικών φιλοδοξιών του ενός και του άλλου.

Η γνώμη μου είναι πως ο Γ. Ρούσσος ως εγγυητής της ενότητας της παράταξης, που, σημειωτέον, θεωρητικά ανήκει σε όλους μας, θα πρέπει, με ευθύνη και ωριμότητα, να εξασφαλίσει συνθήκες άψογης και σύντομης διαδικασίας και ισότιμης αντιμετώπισης των υποψηφίων δημάρχων ανάμεσα από τους οποίους θα εκλεγεί ο αυριανός ηγέτης της και υποψήφιος δήμαρχος. Θεωρώ δε πως η  ευθύνη που φέρει ο  Γ. Ρούσσος είναι τεράστια και για το νησί και για το κύρος της παράταξης και για τον ίδιο και την υστεροφημία του.

 • ·         Δεν θα αναφέρω ονόματα σχετικά με τον αγώνα διαδοχής του Γ.Ρούσσου που θα πρέπει να τηρηθεί σε πλαίσια ευπρέπειας και ήθους από όλους. Θα αρκεστώ σε κάποιες, σύντομες, σκέψεις:
 • ·         Ζητούμενο και κριτήριο για τον νέο αρχηγό της παράταξης είναι το όραμά του για το νησί και η δυνατότητά του να συνεγείρει και να εμπνεύσει τη κοινωνία στις επώδυνες αλλά αναγκαίες τομές που είναι όσο ποτέ αναγκαίες για την ανάκαμψη του νησιού. Η άποψή του για το είδος, το ‘μοντέλο’ και το μέτρο της ανάπτυξης  στο οποίο πιστεύει, την αντίληψή του για τις πραγματικές ανάγκες και το μέλλον του τόπου. Η ικανότητά του και η αποτελεσματικότητά του στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και η χάραξη των τακτικών κινήσεων που συμβάλλουν στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων. Η εργατικότητά του. Το πολιτιστικό του στίγμα. Και πάνω απ’ όλα: Το ύφος και το ήθος του.
 • ·         Ποσώς με ενδιαφέρει ένας αντι-Διακομιχάλης που θα πάρει την θέση του Διακομιχάλη για να εξυπηρετήσει το ημέτερο σύστημα νομής της εξουσίας που σήμερα βρίσκεται ‘στην απ’ έξω’. Ένας Διακομιχάλης, δηλαδή, από την άλλη πάντα, μετερχόμενος των ίδιων  μέσων, του ίδιου ύφους και του ίδιου ήθους με τον ..αυθεντικό.
 • ·         Τα προβλήματα του νησιού είναι πολλά και βαθιά. Και για να αντιμετωπιστούν χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα για την σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα, νοοτροπίες και συμπεριφορές. Τίποτα που μπορεί να κάνει την Κάλυμνο καλύτερη δεν θα είναι δημοφιλές.
 • ·         Απαιτείται εντοπισμός των βασικών, των πιο σημαντικών στόχων που αυτοί, οι λίγοι αλλά σημαντικοί να αποτελούν εκάστοτε το στρατηγικό ζητούμενο για το νησί. Κοινωνός και συμμέτοχος στην επιδίωξη αυτή θα πρέπει να είναι η κοινωνία στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η ενεργοποίηση της οποίας πρέπει να είναι κύριο μέλημα του υποψήφιου Δημάρχου μας. Η θάλασσα στόχων που ζήσαμε στο παρελθόν είναι σίγουρο πως οδηγάει στην αποτυχία επίτευξης των περισσότερων απ’ αυτούς. Το ίδιο και οι εξαγγελίες φαραωνικού μεγέθους έργων που αρέσκεται να εξαγγέλλει ο κ. Διακομιχάλης.
 • ·         Στην υπηρεσία της  παραπάνω προσπάθειας θα πρέπει να στρατευτούν οι άριστοι από πάσης πλευράς. Όσοι υπάρχουν τέλος πάντων ή είναι διαθέσιμοι. Αυτοί άλλωστε είναι και που θα κληθούν να ‘βγάλουν το φίδι απ’ την τρύπα’. Και πάντως όχι οι ‘ψηφάδες’, οι ‘κωλοτούμπες’ ή οι ‘πολιτικάντηδες’
 • ·         Θα πρέπει με σοβαρότητα, γενναιότητα και κοινή λογική να εντοπίσουμε τους λόγους που κάνουν την αυτοτελή παρουσία της παράταξης πραγματικά απαραίτητη και αναγκαία για το νησί.
 • ·         Με θάρρος και ανιδιοτέλεια θα πρέπει να δούμε τις προοπτικές της, κατά  την γνώμη μου, απαραίτητης και πραγματικής συναίνεσης στην ανορθωτική προσπάθεια του νησιού. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει ωριμότητα, αυταπάρνηση αλλά και ικανότητα εντοπισμού των κοινών τόπων και αντιλήψεων.
 • ·         Στα πλαίσια αυτά δεν θα έβλεπα καθόλου αρνητικά ενδεχόμενη συνεργασία παρατάξεων της σημερινής αντιπολίτευσης ή και μεμονωμένων ατόμων με δυνατότητα προσφοράς στο νησί με κοινό όραμα και κοινή αντίληψη πραγμάτων στην βάση αρχών και ενός minimum κοινού προγράμματος (πλατφόρμα αναγέννησης του νησιού) με συγκεκριμένους στόχους που θα επιδιωχθούν από κοινού.
 • ·         Στην Κάλυμνο υπάρχουν πολλοί άξιοι (και πολλές άξιες) και ικανοί που σήμερα παραμένουν εκτός πολιτικού συστήματος εξ αιτίας της απέχθειας, απαξίας ή και αηδίας που αυτό, δικαίως, τους προκαλεί προσβάλλοντας βάναυσα το αξιακό τους σύστημα και την αξιοπρέπειά τους. Πιστεύω πως η, υπό όρους, ενεργοποίησή και συμμετοχή τους θα ήταν καταλυτικά χρήσιμη για τον τόπο μας.

Ελπίζω πως η πάντα καραδοκούσα στην Κάλυμνο παροιμιώδης μιζέρια και το τεράστιο αλλά, φεύ, παντελώς ανυπόστατο ‘εγώ’ το Καλύμνιου θα κάνει για λίγο πέρα και η επιλογή και εκλογή του νέου ηγέτη της παράταξης ‘Κάλυμνος-Ενότητα-Αναγέννηση’ θα σηματοδοτήσει μία νέα πορεία για την Κάλυμνο και μία έξοδο από το ελώδες τέλμα στο οποίο είναι βαθιά βυθισμένη.

Π. Καλαντζής

23/09/12

1 σχόλιο

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Ελεύθερη οικονομία, ελεύθερη αγορά, απελευθερωμένοι από εξαρτήσεις Ελληνες πολιτικοί καί πολίτες, είναι αυτό που χρειάζεται σε Κάλυμνο/Ελλάδα για πρόοδο καί ευημερία.
  Ποιός Καλύμνιος/Ελληνας πολιτικός εκφράζει αυτές τις αρχές/αξίες έμπρακτα; Αυτόν ας επιλέξει ο κόσμος, με όλα όσα συμβαίνουν, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγεί.... ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙΤΕ Ελληνες/Καλύμνιοι!!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version