Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Άφησε στο Δήμο 87.000 ευρώ για έργα με αυτεπιστασία. Τι έγιναν; Κύριο

Ο κ. δήμαρχος πρέπει να κάνει «έρευνα» (που δεν έγινε βέβαια από το 2008 μέχρι σήμερα) για να βρει τι απέγιναν οι 87.000 ευρώ, που άφησε ο αείμνηστος ευεργέτης Γεώργιος Σακελλαρίου ή Σοφοκλής (φωτο). Το πιθανότερο είναι ότι στο Δήμο ξεχάσανε… αυτά τα λεφτά, εκτός κι αν… «έφυγαν» αλλού.

 

Συγκεντρώσαμε πληροφορίες από όσους εμπλέκονται στο θέμα αυτό. Από τον τέως δήμαρχο κ. Γ. Ρούσσο, από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου (αναζητήσαμε τον κ. δήμαρχο, 11.9.12, αλλά έλειπε στους αγιασμούς των σχολείων) και το γραμματέα του δημ. σ/λίου που άνοιξε το αρχείο του δημ. σ/λίου, και από τον ειδικό συνεργάτη του τ. δημάρχου, τον κ. Μαν. Γιαμαίο, ο οποίος είχε αναλάβει αυτό το θέμα.

Περιληπτικά: Ο αείμνηστος καθηγητής-φιλόλογος Γ. Σακελλαρίου, μεταξύ πολλών άλλων, δώρισε στο Δήμο Καλυμνίων ένα οικόπεδο στα Λινάρια (πίσω από την Παναγιά της Πατέλλας) και ένα δεύτερο οικόπεδο στην Περιοχή της Χώρας Χαρουπιά (απέναντι από το σπίτι της κ. Ελ. Ολυμπίτη-Αναπλιώτη), με σκοπό να πουληθούνε και τα χρήματα να διατεθούν για την ανέγερση αιθουσών στο Γυμνάσιο Χώρας.

Πώς τα δώρισε; Για την εγκυρότερη και ασφαλή διαχείριση ο δωρητής όρισε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον εκάστοτε έπαρχο (τότε ήταν ο κ. Γ. Ρούσσος), τον εκάστοτε δήμαρχο (τότε ήταν ο κ. Διακομιχάλης) και τον εκάστοτε προϊστάμενο του 2ου Γραφείου Α/θμιας Εκπ/σης (τότε ήταν ο κ. Γόνατος).

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός… διενεργήθηκε το 2008 και ο Δήμος Καλυμνίων πλειοδότησε… με 74.000€ για το οικόπεδο Λιναριών και με 18.000€ για το οικόπεδο της Χαρουπιάς (στοιχεία από τις αποφάσεις του δημ. σ/λίου αγόρασε τα οικόπεδα, που μας έδωσε ο κ. Γαβαλάς και ο γραμματέας του δημ. σ/λίου). Σύνολο 92.000€. Οι κρατήσεις και τα έξοδα του διαγωνισμού μείωσαν το κεφάλαιο 87.000€. (Ως ιδιοκτήτης πια ο Δήμος έφτιαξε το οικόπεδο στα Λινάρια το έκανε χώρο στάθμευσης).

Τις 87.000€ και το φάκελο με τις αποφάσεις της τριμελούς επιτροπής κατέθεσε στη Γραμματεία του Δήμου ο κ. Γιαμαίος στη λήξη του 2010, καθώς από την 1.1.2011 θα αναλάμβανε η νέα δημ. Αρχή υπό τον κ. Δ. Διακομιχάλη. Αλλά και όταν αντιδήμαρχος επί των οικονομικών ορίστηκε ο κ. Ηλ. Τσέρος, ο κ. Γιαμαίος ξαναπήγε στο Δήμο και πήρε το φάκελο της υπόθεσης και τον έδωσε στον κ. Τσέρο. Έκτοτε «άκρα του τάφου σιωπή».

Τι πρέπει να γίνει που δεν έγινε μέχρι σήμερα:

1)  Η τριμελής επιτροπή να αποφασίσει πώς θα οργανώσει την προγραμματική σύμβαση με το Δήμο, ώστε να γίνουν τα έργα και να καταναλωθούν οι 87.000€ για τον σκοπό που όρισε ο δωρητής.

Υπόψη όμως ότι από την τριμελή καταργήθηκε το επαρχείο και το Γραφείο Α/θμιας Εκπ/σης. Επομένως, η τριμελής επιτροπή έγινε μονομελής, λόγω θεσμικών αλλαγών. Έτσι, θα αποφασίσει ο κ. δήμαρχος, με το ρόλο του προέδρου της επιτροπής, τη σύναψη προγραμματικής σύμβαση με το Δήμο – «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει», εύκολη διαδικασία.

2)  Με απόφαση του δημ. σ/λίου ο Δήμος, (α) να δρομολογήσει τη σύναψη της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης, (β) να αποφασίσει την εκτέλεση των έργων με αυτεπιστασία ή με  μειοδοτικό διαγωνισμό, ώστε να εκτελεστούν τα έργα από εργολάβους και  εταιρίες.

3)  Αλλά «γυμνή» προγραμματική σύμβαση δεν μπορεί να πάει στο δημ. σ/λιο. Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να συνοδεύεται από σχετικές μελέτες (σκοπιμότητας, τεχνικές, οικονομικές κ.λπ.), ώστε να ξέρει το δημ. συ/λιο τι αποφασίζει, αλλά και ο επίτροπος να ελέγξει την όλη υπόθεση.

3)  Οι αποφάσεις να αναρτηθούν στο Διαύγεια.

4)  Να οργανώσει συνεργεία ο Δήμος , αν βέβαια αποφασίσει την εκτέλεση των έργων με αυτεπιστασία.

Παρατήρηση: Υπάρχουν 87.000€ για έργα με αυτεπιστασία ή με εργολαβία, και ο Δήμος τα έχει ξεχασμένα αυτ'α τα λεφτά. Η δημ. Αρχή διασύρθηκε (χωρίς να φταίει μόνον αυτή…) με την περιπέτεια που γνωρίζει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας (6 μήνες πολιτική φλυαρία, 3 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι (που λέει ο λόγος…) και οι 87.000€ περιμένουν.

Τελευταία τροποποίηση στις
Σακελλάρης Ν. Τρικοίλης   info@argokalymnos.gr

4 σχόλια

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση