Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Η Παναγιά κι ο Πάνορμος, τα δυο σχολειά μαλώνουν»(;) Κύριο

Στο Δημ. Σχολείο Πανόρμου η άδεια μιας δασκάλας, λόγω εγκυμοσύνης, έφερε άνω-κάτω την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καλύμνου.

 

Ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου και ο σχολικός σύμβουλος προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με εισηγήσεις για πρόσληψη αναπληρώτριας δασκάλας, αλλά ο περιφερειακός δ/ντής, στη Σύρο, δεν εγκρίνει πρόσληψη, γιατί δεν το επιτρέπει το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων (μόνο που η «δια βίου» μάθηση σκοντάφτει από τα πρώτα βήματα του… βίου).

Η πρώτη υπηρεσιακή διευθέτηση έγινε με τη συγχώνευση δύο τμημάτων της Β΄ τάξης - η οποία έχει το πρόβλημα (Β1 & Β2). Αλλά στριμώχτηκαν 29 μαθητές σε μια αίθουσα διδασκαλίας, όταν ο νόμος προβλέπει έως 25 μαθητές. Αυτό δεν ήταν δυνατόν να το δεχτούν οι γονείς. Η αντίδραση τους ήταν άμεση και δυναμική. Αφού είδαν ότι οι πιέσεις σε τοπικό επίπεδο δεν τελεσφορούσαν, έστειλαν επιστολή στην υπουργό Παιδείας (8/2/11). Ομως η οριστική απάντηση ήταν ότι πρόσληψη αναπληρωτή δε γίνεται – αυτό βέβαια ήταν γνωστό από την αρχή της σχολικής χρονιάς.

Το υπουργείο άφησε τα τοπικά στελέχη εκπαίδευσης στο έλεος… και την κατανόηση των γονέων. Η κατανόηση για τη σύμπτυξη τμημάτων δεν υπήρχε και προ του αδιεξόδου η υπηρεσιακή λύση που δόθηκε ήταν η απόσπαση δασκάλας από το 2ο Δημ. Σχολείο Χώρας, της Παναγιάς. Προφανώς εκεί η συνένωση έδινε άθροισμα μαθητών μικρότερο απ’ ό,τι στον Πάνορμο, αλλά η τραγική διαφορά είναι ότι δεν έγινε συνένωση δύο τμημάτων της ίδιας τάξης, αλλά συνένωση της Α΄ και Β΄ Τάξης.

Αυτή η ρύθμιση εξόργισε τους γονείς του 2ου Δημ. Σχολείου Χώρας. Αποτέλεσμα, ενεργοποιήθηκε άμεσα ο «κοινωνικός αυτοματισμός» και ανέλαβαν οι Χωριανές μανάδες να επιβάλουν τη δική τους λύση: Κατέβηκαν στο Δημ. Σχολείο Πανόρμου και απαγόρευσαν στη δική τους δασκάλα να μπει στο άλλο σχολείο - την ημέρα αυτή το ημερολόγιο έδειχνε (όπως λέει μια τηλεοπτική εκπομπή) 15 Φεβρουαρίου 2011.

Με άλλα λόγια, βρέθηκαν αντιμέτωπα τα δύο σχολεία. Οι γονείς της Χώρας είναι αποφασισμένοι να έρχονται κάθε μέρα στο σχολείο Πανόρμου και να μην αφήνουν τη δασκάλα τους να μπαίνει στο σχολείο αυτό. Οι δηλώσεις τους στις τοπικές τηλεοπτικές κάμερες είναι γεμάτες οργή αλλά και αποφασιστικότητα. Δε θα ανεχθούν άλλο, όπως λένε, την υποβάθμιση του σχολείου τους.

Το θέμα άρχισε να ξεφεύγει εντελώς. Το τρίγωνο των συγκρούσεων: 2ο Γραφείο Π.Ε. (κακώς ο σχολ. σ/λος επεμβαίνει)  - Δ.Σ. Πανόρμου  – 2ο Δ.Σ. Χώρας, είναι τρίγωνο περιδίνησης και ιλίγγου. Τελικά, πού το πάνε οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι; Μήπως θέλουν να φαίνεται σαν σύγκρουση μεταξύ δύο σχολείων. Αν ποντάρουν στην «κοινωνική διαντίδραση», ώστε να βάλουν τους μεν να επιτεθούν στους, όπως σε άλλες συγκρούσεις επαγγελματικών τάξεων, πλανώνται πλάνην οικτράν. Στην εκπαίδευση τέτοια μέθοδος δε χωράει.

Το δημοτικό τραγούδι λέει: «Ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος / τα δυο βουνά μαλώνουν…». Στην Κάλυμνο θέλουν να μας πούνε «η Παναγιά κι ο Πάνορμος / τα δυο σχολειά μαλώνουν…» για μια δασκάλα;

Τελευταία τροποποίηση στις

Πολυμέσα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version