Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

ΔΑΝ. Α. ΖΕΡΒΟΣ: Περιφρούρηση σποράς το 1864

Ένα σημαντικό έσοδο της Δημαρχίας, εκτός από τους τελωνιακούς δασμούς, ήταν και ο φόρος των δεκάτων στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα γεννήματα.

 

Όπως και για τους τελωνιακούς δασμούς, έτσι και για τους φόρους επί των γεννημάτων, η είσπραξή τους γινόταν από ενοικιαστές, δηλαδή από πολίτες οι οποίοι μετά από πλειστηριασμό αναλάμβαναν για ένα έτος την υποχρέωση να πληρώσουν στο Δημοτικό ταμείο ένα κατ? αποκοπή ποσό, συνήθως σε προκαθορισμένες δόσεις, ως έσοδο του Δήμου από τον συγκεκριμένο φόρο, και αποκτούσαν το δικαίωμα να εισπράττουν από τους παραγωγούς τον οφειλόμενο για εκείνο το έτος φόρο, που ήταν το ένα δέκατο της αξίας των προϊόντων, σε είδος ή σε χρήμα.

Προφανώς τα ποσά που εισέπραττε ο ενοικιαστής από τους υπόχρεους ήταν μεγαλύτερα από αυτά που πλήρωνε στον Δήμο και η διαφορά ήταν το κέρδος του.

Στον Κώδικα πράξεων και αποφάσεων της δημαρχιακής θητείας των Θεοδώρου Τσαβούση και Μιχαήλ Συμεών του 1864 υπάρχει μια απόφαση, εντολή προς τους ενοικιαστές των προσόδων των γεννημάτων, με την οποία τους ανατίθεται, με το αζημίωτο φυσικά, και η αρμοδιότητα της φύλαξης των σπαρμένων χωραφιών από τη λαθραία βόσκηση. 

Η απόφαση

 

[Το κείμενο της αποφάσεως είναι στη φωτογραφία διότι δεν είναι πλέον δυνατή η πολυτονική καταχώρησή του.]

Παρατηρήσεις και σχόλια

1. Από τον πληθυντικό φαίνεται ότι οι ενοικιαστές των φόρων για τα γεννήματα ήταν περισσότεροι από έναν. Προφανώς ο πλειστηριασμός της ενοικίασης γινόταν χωριστά κατά κατηγορίες γεννημάτων και αναδεικνύονταν διαφορετικός πλειοδότης–ενοικιαστής για κάθε κατηγορία.

2. Την εποχή εκείνη ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διαδοθεί μια πληροφορία ήταν να τη φωνάξει ο κήρυκας (διαλάλης) σε όλες τις γειτονιές. Οι πιο ηλικιωμένοι σήμερα, θα θυμούνται ασφαλώς τον τελευταίο επαγγελματία κήρυκα (διαλάλη) της Καλύμνου, εκεί γύρω στα 1960, να διαλαλεί στην πλατεία τις αφίξεις και αναχωρήσεις των πλοίων και να παραπέμπει στο αντίστοιχο πρακτορείο για την προμήθεια των εισιτηρίων: «Το πολυτελές και ταχύπλουν ατμόπλοιον, το ‘‘ΚΥΚΛΑΔΕΣ’’ φθάνει αύριο το πρωί στις 4 η ώρα από τον Πειραιά και αναχωρεί αμέσως δια Κω, Ρόδο. Όσοι επιβάτες είναι, να συντομεύσουν τα εισιτήριά τους στο πρακτορείου του κυρίου Κλεάνθη Ζερβού.»

3. Η βοσκή στα ξένα σπαρτά είναι ασφαλώς και πιο εύκολη και πιο . . . οικονομική! Φαίνεται ότι η «συνήθεια», παρά τις απαγορεύσεις και τα πρόστιμα δεν σταμάτησε. Είκοσι σχεδόν χρόνια αργότερα, γύρω στα 1880, βρίσκουμε πάλι την τότε Δημαρχία να εκδίδει όμοιες αποφάσεις και να απειλεί, αλλά και να επιβάλλει, ποινές για τις ίδιες παραβάσεις (Δ. Ζερβός: ‘‘ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ’’, Κατοχή και κυκλοφορία των ζώων στην Κάλυμνο το 1880, σε τρεις συνέχειες στην ΑΡΓΩ της ΚΑΛΥΜΝΟΥ, φ. 244 Οκτωβρίου, 245 Νοεμβρίου, και 246 Δεκεμβρίου 2010)

4. Ο ενοικιαστής του φόρου έχει δύο κίνητρα για να κάνει όσο το δυνατό καλύτερα την περιφρούρηση των σπαρτών, αφενός μεν η προφύλαξη από τις ζημιές θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερη παραγωγή άρα και περισσότερο εισπρακτέο φόρο, αφετέρου η σύλληψη των ζώων και η είσπραξη του προστίμου θα αυξήσει το εισόδημά του.

5. Δεν διευκρινίζεται τι θα γίνουν τα σκοτωμένα ζώα. Ποιος θα καρπωθεί το, όχι ασήμαντης αξίας, κρέας τους; Ο ιδιοκτήτης ή ο φύλακας που τα σκότωσε;

Τελευταία τροποποίηση στις
Δανιήλ Ζερβός

Δανιήλ Ζερβός

E-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

  • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

    Πολύ επίκαιρο και ενδιαφέρον το δημοσίευμά σας κύριε Ζερβέ. Το outsourcing δεν είναι λοιπόν καινούριο εύρημα..η δημοτική αρχή πολλά μπορει να εφαρμόσει από αυτά που συνέβαιναν σε άλλες εποχές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version