Η Αργώ της Καλύμνου - Καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά

Switch to desktop

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Η Κάλυμνος εξακολουθεί να είναι το μοναδικό νησί στα Δωδεκάνησα, που δε διαθέτει ούτε ένα κλειστό πολιτιστικό χώρο»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 13


ΠΡΟΣ : ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ

Δημ. Συμβούλιο, Αρχηγούς Αντιπολιτεύσεων

 
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ‘ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

 
Κύριε Δήμαρχε,
Μετά από τις επανειλημμένες και συχνές συναντήσεις και επαφές που είχαμε τόσο με εσάς, πριν ακόμα αναλάβετε επίσημα ως Δήμαρχος Καλυμνίων, όσο και με τους κατά καιρούς υπεύθυνους Πολιτισμού της Δημοτικής Αρχής σας, το πρόβλημα της στέγασης όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού μας παραμένει άλυτο.
Η Κάλυμνος εξακολουθεί να είναι το μοναδικό νησί στα Δωδεκάνησα, που δε διαθέτει ούτε ένα κλειστό πολιτιστικό χώρο. Η νομιμοποίηση του υπάρχοντος δημοτικού κτιρίου «Θεατράκι του Δήμου» με τις συνεχείς αναβολές φαντάζει πλέον «Όνειρο Θερινής νυκτός» (για να δανειστούμε τον τίτλο του αγαπημένου μας συγγραφέα Σαίξπηρ...).
Το πρόβλημα του χώρου πονάει όλους του Πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού μας, καθώς περιορίζει τη δράση και το έργο μας. Όλοι μαζί λοιπόν, συλλογικά πλέον, απαιτούμε να επιδείξετε το δέον προσωπικό ενδιαφέρον, ώστε να προχωρήσουν και επιτέλους να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες νομιμοποίησης και επαναλειτουργίας του δημοτικού κτιρίου «Θεατράκι του Δήμου». Ειδικά τώρα που οδεύει προς την λήξη της και η τρίτη παράταση υποβολής δικαιολογητικών νομιμοποίησης αυθαίρετων κτιρίων, οι ενέργειές σας πρέπει να είναι άμεσες.
Ο Πολιτισμός κύριε Δήμαρχε οφείλει να αποτελεί προσωπικό σας στοίχημα και επιδίωξη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο!

 
Με εκτίμηση


Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι


ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ  
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΜΟΝΙ»
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΠΡΟΟΔΟΣ»
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

Υ.Δ.Ν.Α.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ

 

Τελευταία τροποποίηση στις

13 σχόλια

 • Σύνδεσμος σχολίου Δανιήλ Ζερβός δημοσιεύθηκε από Δανιήλ Ζερβός

  Ασυνήθιστα πολλά τα σχόλια!
  Γεγονός που σημαίνει ότι το θέμα έχει ζωηρό ενδιαφέρον. Και όντως έχει.
  Η απουσία μιας δημόσιας ευρύχωρης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων με τον κατάλληλο εξοπλισμό για να γίνονται εκεί διάφορες εκδηλώσεις πολιτισμού, όπως διαλέξεις, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κλπ, είναι ιδιαίτερα αισθητή στη σημερινή Κάλυμνο.
  Με μεγάλη απορία διαπιστώνω ότι σε κανένα σχόλιο δε γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι πριν αρκετές δεκαετίες, τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, υπήρχε στην Κάλυμνο μια, όπως θυμάμαι, μεγάλη και ευρύχωρη αίθουσα, κατάλοιπο της Ιταλικής κατοχής, με στοιχειώδη θεατρικό εξοπλισμό, γνωστή ως «Ταπητουργείο». Στην αίθουσα αυτή γινόντουσαν διάφορες θεατρικές παραστάσεις, κυρίως σχολικές, μερικές από τις οποίες του τότε Γυμνασίου Θηλέων, διδαγμένες από τον αείμνηστο γυμνασιάρχη Γεώργιο Κουκούλη, άφησαν εποχή.
  Αυτή η αίθουσα δεν υπάρχει σήμερα. Έχει κατεδαφιστεί και αντικατασταθεί από μικρότερο κτήριο άλλων χρήσεων. Αν υπήρχε, έχοντας φυσικά υποστεί την απαραίτητη συντήρηση, θα μπορούσε να καλύψει άνετα την σημερινή ανάγκη.
  Υπάρχουν λοιπόν κάποια ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν:
  Πότε, ποιοι, και με ποια αιτιολογία αποφάσισαν την κατεδάφιση του Ταπητουργείου;
  Υπήρξαν τότε αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες για την κατεδάφιση; ή αυτή πέρασε στην κοινωνία ως πράξη ...εκσυγχρονισμού, που απάλλαξε τη γειτονιά και την Κάλυμνο από ένα ακαλαίσθητο και ενοχλητικό κτήριο, και έτυχε της αντίστοιχης κοινωνικής επιδοκιμασίας; Αν συμβαίνει αυτό το τελευταίο, που μάλλον συμβαίνει, τότε σήμερα διεκδικώντας αίθουσα πολιτισμού, συμπεριφερόμαστε σαν τον νέο του γνωστού μύθου ο οποίος αφού σκότωσε τους γονείς του, απαιτούσε από τους συχωριανούς του ενίσχυση και προστασία διότι ήταν ορφανός.
  Αν πράγματι σήμερα έχει γίνει γενικότερα κατανοητή από την Καλυμνιακή κοινωνία η έλλειψη μιας τέτοιας αίθουσας, μήπως θα έπρεπε να γίνει τουλάχιστο μια δημόσια συζήτηση για το Ταπητουργείο και το «λάθος» της κατεδάφισής του, ώστε το πάθημα να γίνει μάθημα και να περιοριστεί, κατά τι έστω, η ευπιστία στα μεγάλα κούφια λόγια;

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Κόψε το λαιμό σου κράτος καί δώσε χρήματα για να κάνουμε πολιτισμό στην Κάλυμνο. Πολύ μας αγνοείς τελευταία. Δεν μας πήρες καράβι να κάνουμε ανάπτυξη, κόβεις συντάξεις, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πάει να καταρεύσει και τόσα στημένα μαγαζιά που τόσα χρόνια συντηρούσες κινδυνεύουν.
  Δώσε τουλάχιστον κάτι για τον πολιτισμό μπας και πολιτιστούν οι Καλύμνιοι να μαζεύουν τα κακά των σκύλων τους τώρα που έγιναν και φιλόζωοι. Τόσοι "ειδήμονες" σου το επισημαίνουν.

 • Σύνδεσμος σχολίου Αφροδίτη Μπιλλήρη-Αβρίθη δημοσιεύθηκε από Αφροδίτη Μπιλλήρη-Αβρίθη

  "ουτε στις εποχές των παχέων αγελάδων " ο δημος μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά στην ενοικίαση ιδιωτικών Χώρων"
  Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να μιλάει κανείς με προκατάληψη, και συμπληρώνω πως δεν πρέπει κανείς να μιλάει για κάτι που δεν γνωρίζει! Δεν το θεωρώ προσβλητικό, απλά τραγικά αστείο...!
  Με εκτίμηση

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Τα πολιτιστικά σωματεία στην Κάλυμνο θα μπορούσαν μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις να ενθαρύνουν συνεισφορές με βάση πάντα την αρχή της ανταποδοτικότητας. Οι πόροι που θα μαζευόντουσαν μπορούν να τις κάνουν προοδευτικά αυτοχρηματοδοτούμενες έστω και με μία στοιχειώδη συμμετοχή της πολιτείας. Έτοιμοι κατάλληλοι ιδιωτικοί χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Ο μη κερδοσκοπικός τηλεοπτικός σταθμός PBS στις ΗΠΑ, ένας από τους καλύτερους στον κόσμο, λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και καταφέρνει να παρέχει απαράμιλλη ποιότητα προγραμμάτων όλων των ειδών χωρίς ούτε υποψία διαφημίσεων.

 • Σύνδεσμος σχολίου ΦανήΚαπελλά-Κουτούζη δημοσιεύθηκε από ΦανήΚαπελλά-Κουτούζη

  Η συζήτηση αυτή περί πολιτισμμού προκλήθηκε από την επιστολή της Θ.Ο.κ ,την οποία συνυπέγραψαν και άλλα πολιτιστικά σωματεία, με συγκεκριμένο αίτημα, μια λύση ανάγκης βέβαια ,παρά το "τίποτε",στο θέμα της στέγης του πολιτισμού. Στην πορεία ξεστράτησε όμως, αρκετά η συζήτηση. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι κάτι πρόσφερε.Θα ήταν περισσότερο εποικοδομητική εάν διαβάζουμε με προσοχή ο ένας τα κείμενα του άλλου,δηλ.χωρίς προκατάληψη. Θεωρώ π.χ ότι η συμβολή
  των ιδιωτικών πρωτοβουλιών στον πολιτισμό είναι αναγνωρισμένη και δεδομένη αλλά δε μειώνει την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας δημόσιων χώρων ευπρεπών και με προδιαγραφές και όχι βέβαια κατανάγκη στεγασμένων.Τα όσα περιγράφει η κ. Μπιλλήρη για τις "τσάμπα, χύμα,ανεξέλεγκτες" δημοτικές εκδηλώσεις, είναι ακριβώς το αποτέλεσμα αυτής της ασυγχώρητης παράλειψης και, λόγω της οικονομικής πλευράς του θέματος,δε θεραπεύονται οι καταστάσεις αυτές από καμία ιδιωτική πρωτοβουλία.Ούτε στις εποχές των "παχέων αγελάδων" ο Δήμος μπορούσε να ανταποκριθεί οικονομικά, στην ενοικίαση ιδιωτικών χώρων.
  .Μακάρι κάποιοι υπεύθυνοι να διαβάσουν αυτές τις αράδες και να δείξουν την ευαισθησία τους,έστω και μετά από τόσων χρόνων καθυστέρηση.

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Αλήθεια γιατί σώνει και καλά ο πολιτισμός να προαπαιτεί στεγασμένους, καταπονεμένους δημόσιους χώρους, ασυντήρητους και εξαθλιωμένους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες; Για να προσφέρεται χωρίς αντίτιμο; Δεν πρόκειται έτσι ούτε να εκτιμηθεί αλλά ούτε και να ευδοκιμίσει.

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Κλασσικό παράδειγμα προχειρότητας και κακογουστιάς το κτήριο που στεγάζει το Λιμενικό ταμείο, με τη εγκληματική του τοποθέτηση αλλά και τον ενοχλητικά αντιαισθητικό του όγκο μπροστά στο Ιταλικό κτήριο μπιμπελό του Λιμεναρχείου που χρόνια τώρα ασφυκτιά καί έχει άμεση ανάγκη από TLC.
  Ελπίζω η οποιαδήποτε επέμβαση στο έκτρωμα, να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την ζημιά που υπέστει το κτήριο του Λιμεναρχείου, να το αφήσει να αναπνεύσει τουλάχιστον..

 • Σύνδεσμος σχολίου Αφροδίτη Μπιλλήρη Αβρίθη δημοσιεύθηκε από Αφροδίτη Μπιλλήρη Αβρίθη

  πολιτισμός είναι και η αναγνώριση της προσπάθειας ιδιωτών στο ζήτημα του πολιτισμού,(που στην Κάλυμνο υπήρξαν και υπάρχουν) αλλα και η συμμετοχή και υποστήριξη των προσπαθειών των γύρω μας...ο δημόσιος χαραχτήρας μιας δράσης δεν είναι το μόνο ζητούμενο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια μικρή αυλή ή ένα δωμάτιο, μπορεί με τη χρήση που θα εμπνευστεί κανείς να είναι η πεμπτουσία του πολιτισμού ωστε να δικαιολογεί το λόγο που εκφέρεται !
  Με εκτίμηση
  Αφροδίτη Μπιλλήρη- Αβρίθη

 • Σύνδεσμος σχολίου Ε ΜΠΙΛΛΗΡΗ δημοσιεύθηκε από Ε ΜΠΙΛΛΗΡΗ

  Mε διαχρονικές ευθύνες πολλών δημοτικών ηγεσιών, (επιλέγω από την επιχειρηματολογία της κας Καπελλά) δημόσιο χρήμα ξοδεύτηκε και συνεχίζεται να ξοδεύεται αλόγιστα στην κατασκευή διαφόρων χώρων με σκοπό την φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων χωρίς καμία προδιαγραφή, αδειοδότηση και εν γένει νομιμότητα, η οποία θα εγγυόταν τουλάχιστον την ασφάλεια και την άνεση του θεατή, αν όχι την δυνατότητα "μέθεξης" και επικοινωνίας του κοινού με τον καλλιτέχνη. Με διαχρονικές ευθύνες και των εμπλεκομένων στα πολιτιστικά πράγματα επίσης, ουδέποτε έγινε ουσιαστική υπόδειξη πριν από την κάθε τέτοια κατασκευή αίθουσας "πολλαπλών χρήσεων", (έννοια -καραμέλλα, προσφιλές άλλοθι αυτών που με μηδενικές πολιτιστικές προσλαμβάνουσες θέλουν να εμφανιστούν ως επαίοντες) ώστε να υπάρξει ένα minimum θετικό αποτέλεσμα. Πέραν της εμμονής λοιπόν στην αφοριστική ισοπεδωτική (και προσβλητική βεβαίως για όσους ιδιώτες χρόνια τώρα ασχολούνται επαγγελματικά με τον χώρο του πολιτισμού) αντίληψη ότι ο πολιτισμός οφείλει να στεγάζεται αποκλειστικά μόνο σε δημόσιο κτήριο, (ας είναι και ο,τι ναναι όπως αποδεικνύεται από τις δημόσιες τοποθετήσεις των πολιτιστικών συλλόγων), αλλιώς δεν είναι πολιτισμός αλλά κι εγώ δεν ξέρω τι, δεν παρατηρήθηκε ποτέ αξιόλογη αντίδραση από τα ίδια αυτά συμβούλια όταν το κοινό της Καλύμνου αφέθηκε εδώ και δεκαετίες να χάσει τελείως το "σαβουάρ βίβρ του θεατή" σε κάθε είδους δημοτικές εκδηλώσεις τσάμπα, χύμα, ενεξέλεγκτες, απαξιωμένες λόγω ηχορρύπανσης κυκλοφοριακού φόρτου, παιδιών, σκυλιών, πλανόδιων και κάθε λογής περαστικών. lettera incognita? Ασφαλώς! Είναι πολύ μεγάλη η συζήτηση για τον πολιτισμό και ασφαλώς αν θέλουμε να προχωρήσουμε ως τόπος, ιδίως στην δεδομένη οικονομική συγκυρία πρέπει κυριολεκτικά "να το πάρουμε αλλιώς." Με λιγότερη έπαρση, πολλή δουλειά, γνώση και περισσότερη διάθεση συνεργασίας.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
  E.Mπιλλήρη

 • Σύνδεσμος σχολίου Ιωάννης Ν. Πατέλλης δημοσιεύθηκε από Ιωάννης Ν. Πατέλλης

  Ας αναλογιστεί ο κάθε ένας μας τι τόπο θα μπορούσαν να πιάσουν οι αλόγιστες σπατάλες των δανεικών πόρων. Να μάθουμε να διεκδικούμε γιά πράγματα που έχουν πραγματική αξία. Να αναγκάζουμε τους πολιτικούς να λογοδοτούν. Πολύ εύστοχες οι παρατηρήσεις της Κας Καπελλά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει όλα τα πεδία με το (*). Η Αργώ της Καλύμνου διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων πριν την ανάρτησή τους. Τα ανάρμοστα και προσβλητικά σχόλια δεν θα δημοσιεύονται.

Η Αργώ της Καλύμνου - καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση

Top Desktop version